• Посилання скопійовано

Необов’язкові медогляди: оплачує роботодавець, податки сплачує працівник

Турбота про стан здоров’я працівників – це ознака хорошого роботодавця. Але, на жаль, якщо така турбота здійснюється не через вимогу законодавства, а добровільно, це призводить до сплати додаткових податків. Причому сплатити їх має роботодавець, але фінансуються вони з кишені працівників

Необов’язкові медогляди: оплачує роботодавець, податки сплачує працівник

Коментар до листа ДФСУ від 20.12.2017 р. №3060/6/99-99-13-02-03-15/ІПК 

У коментованому листі податківці нагадують, що відповідно до  пп. 165.1.19 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються витрати роботодавця на:

  • обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно з Законом № 1645;
  • вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону № 4004.

Втім, така пільга щодо ПДФО та військового збору працює лише за наявності відповідних підтвердних документів.

Звісно, у ПКУ немає визначення терміну «медичний огляд». Тому податківці у коментованому листі звертаються до практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції.  І за їхнім роз’ясненням, медичний огляд - це огляд, який проводять медичні працівники лікувально-профілактичних закладів у визначених законом випадках з метою встановлення придатності деяких категорій працівників до роботи і запобігання професійним захворюванням. 

Медичні огляди можна умовно поділити на обов’язкові та не обов’язкові. 

Відповідно до ст. 21 Закону №1645 обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок встановлено постановою КМУ від 23.05.2001 р. №559 (далі - Перелік).

На жаль, усі решта медичних оглядів, навіть, якщо вони передбачені колективним договором на підприємстві, належать до необов’язкових. А це призводить до їх неминучого оподаткування, як додаткового блага згідно з пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ. 

Враховуючи викладене,  податківці наголошують: якщо роботодавцем на рахунок закладу охорони здоров'я перераховуються власні кошти за проведення таким закладом працівникам медичного огляду, який не є обов’язковим, то вартість такого огляду включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Від себе додамо ще кілька слів: 

  • дохід у вигляді додаткового блага оподатковується не лише 18% ПДФО, а й 1,5% військового збору;
  • база оподаткування ПДФО в цьому випадку визначатиметься за допомогою «натурального» коефіцієнта, який у  2017 році становить 1,21951 (п. 164.5 ПКУ);
  • утримуються такі податки з інших грошових доходів працівника (наприклад, з нарахованої йому зарплати);
  • сплатити такі податки слід протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем оплати такого медичного огляду (або його фактичного проведення, якщо це було раніше) (пп. 168.1.4 ПКУ). 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»