• Посилання скопійовано

Розрахунок лікарняних і декретних для осіб, які виконують роботи за цивільно-правовим договором: роз'яснює Мінсоцполітики

Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соцтраху особам, які виконують роботи, надають послуги за договорами цивільно-правового характеру

Розрахунок лікарняних і декретних для осіб, які виконують роботи за цивільно-правовим договором: роз'яснює Мінсоцполітики

Відповідні роз'яснення надані Мінсоцполітики у листі від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218. Про це повідомили у ФСС в Чернігівській області.

Так, фінансування матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, пропонується здійснювати на підставі заяви-розрахунку (форма якої на сьогодні затверджена Порядком №26).

Механізм обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку страхових виплат визначено Порядком № 1266.

Зокрема, обчислення середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, може здійснюватися відповідно до абзацу першого пункту 2 та пункту 3 Порядку за місцем здійснення діяльності на умовах цивільно-правового договору, під час дії якого настав страховий випадок.

У випадку коли застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, є фізичною особою-підприємцем тощо), на думку Мінсоцполітики, розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності (аналогічно як це визначено пунктом 30 Порядку для осіб, які працюють за сумісництвом).

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, що подаються до ДФС (пункт 32 Порядку).

Тому розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, має здійснюватися після подання звітності з ЄСВ за місяці розрахункового періоду.

При цьому з метою контролю за використанням коштів Фонду, до заяви-розрахунку пропонується додавати копію таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» звіту з ЄСВ до органів доходів і зборів, щодо цивільно-правового договору, під час дії якого настав страховий випадок.

***

Читайте також: Лікарняні та декретні виплати: оподаткування та звітність

Джерело: Чернігівське відділення ФСС з ТВП

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»