• Посилання скопійовано

Суміщення посад на підприємстві

Як показує практика, роботодавці і працівники часто плутають суміщення посад й сумісництво. Чим вони відрізняються? Як відбувається оплата при суміщенні? Як документально оформити та чи зазначати про нього у трудовій книжці?

Суміщення посад на підприємстві

Суміщення - не сумісництво

Як нагадувала Держпраці, визначення поняття суміщення професій (посад) можна знайти у ст. 105 КЗпП. А ще питання щодо суміщення професій (посад) регулюється постановою Ради Міністрів СРСР №1145 та Інструкцією №1145,  які є чинними відповідно до Постанови ВРУ №1545, і застосовуються у частині визначення поняття «суміщення професій (посад)». 

Під суміщення розуміють виконання на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації разом з основною роботою, яка обумовлена трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи. Як правило, суміщення посад застосовується у разі тимчасової відсутності працівника на робочому місці: через хворобу, відпустку, відрядження тощо.

Зауваження від автора: основна робота в цьому випадку не є тотожним поняттям із основним місцем роботи. Основне місце роботи - це місце роботи, де зберігається трудова книжка працівника. Але основна робота при суміщенні професій (посад) – це робота за посадою, за якою працівник був працевлаштований, яка не змінюється після того, як він починає виконувати й іншу роботу за суміщенням. 

Натомість саме при сумісництві основна робота і основне місце роботи – це взаємопов’язані поняття. Оскільки для сумісника основною роботою вважатиметься та, яку він виконує у роботодавця, який зберігає його трудову книжку. Втім, можливе і так зване внутрішнє сумісництво, коли працівник у одного роботодавця працює за посадою за основним місцем роботи і за посадою як сумісник. Тобто сумісництво передбачає наявність двох або більше посад у одного працівника.

Порядок i умови сумiсництва визначенi Постановою КМУ №245 та Положенням №43.

Сумісництво передбачає виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві.  

Тобто основні різниці між суміщенням і сумісництвом такі:

  • робота за сумісництвом може виконуватися і в іншого роботодавця. Тоді як при суміщенні професій (посад) — лише у того роботодавця, де працівник вже працює;
  • суміщення професій (посад) здійснюється в межах нормального робочого дня (робочої зміни), а сумісництво — у вільний від основної роботи час;
  • з працівником, який працює за сумісництвом, укладається окремий трудовий договір. Суміщення посад або професій здійснюється за одним трудовим договором, завжди на одному підприємстві та в межах встановленої тривалості робочого дня;
  •  при сумісництві оплата провадиться за фактично виконану роботу, а при суміщенні професій (посад) провадиться доплата. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП).

 

Оплата праці  при суміщенні

Відповідно до ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. 

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Отже, якщо колективного договору немає, розмір такої доплати встановлюється за домовленістю між працівником та роботодавцем (як правило, його зазначають в наказі про призначення суміщення).

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму ВСУ  №13, якщо умови про розміри доплат за виконання працівником поряд з основною роботою додаткової роботи за іншою професією чи посадою (суміщення професій, посад) або обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи не були визначені відповідно до ст. 105 КЗпП у колективному договорі чи погоджені інакше за відсутності останнього, розмір доплати за таку роботу, виконану за розпорядженням власника або з його відома, визначається судом з урахуванням її складності, характеру, обсягу, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника.

При цьому слід звернути увагу, що розмір доплати за виконання роботи суміщенням професій (посад) на підприємствах госпрозрахункової сфери законодавством не обмежуються, і встановлюється, як правило, в межах економії фонду заробітної плати за тарифною ставкою і окладом суміщуваної посади працівника. У бюджетній сфері доплата за суміщення професій (посад) встановлюється у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки). 

 

Документальне оформлення суміщення

Доручення виконання роботи на умовах суміщення оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, яким визначають суміщену посаду, умови виконання роботи та розмір винагороди, у вигляді доплати до посадового окладу (тарифної ставки). Доручення виконання працівником поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) вважається зміною діючого трудового договору, яка пов'язана із встановленням додаткових прав та обов'язків працівнику.

При цьому треба пам’ятати про норми ст. 32 КЗпП. За нею про зміни істотних умов праці (до яких належать, зокрема, і суміщення професій) за ініціативою роботодавця працівника слід попереджати за 2 місяці. При цьому працівник має повне право відмовитись від суміщення. Але якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП (із правом на вихідну допомогу за ст. 44 КЗпП).

Зверніть увагу! Неоформлення наказом (розпорядженням) роботодавця виконання роботи працівником на умовах суміщення професій (посад) не може розглядатися, як відсутність змін у трудових відносинах, якщо поведінка сторін трудового договору фактично засвідчила їхню волю до настання відповідних правових наслідків та, що такі правові наслідки настали. Тобто, якщо навіть наказу про суміщення не було, якщо працівник був допущений до виконання обов’язків за іншою посадою одночасно із виконанням обов’язків за основною роботою, має місце суміщення і працівник має право на доплату.

Також працівник самостійно може виявити бажання суміщувати посади. В такому випадку він має написати відповідну заяву про суміщення посад. (див. зразок 1)

 

Зразок 1

Директору ТОВ «АЗОВ і Ко»

Директору Пухтіну О.М.

Завідувача господарства

Перебийноса В.П.

 

Заява

Прошу доручити мені виконання  додаткової роботи за вакантною посадою енергетика з доплатою у розмірі 50% посадового окладу в порядку суміщення посади з 01.02.2019 р.

 

09.01.2019 р.                                                                                                            Перебийнос

 

 

При цьому, звісно, попереджати працівника про те, що його умови роботи істотно  зміняться, за два місяці не потрібно. Але скласти наказ – треба (див. зразок 2).

 

Зразок 2

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«АЗОВ і Ко»

 

НАКАЗ

 

01.02.2019 р.                                       м. Маріуполь                                                № 7-к

  

                                                Про запровадження суміщення посад                                          

ДОРУЧИТИ:

 

Перебийносу Віктору Петровичу, завідувачу господарства, без увільнення від його основної роботи, обумовленої трудовим договором, виконання додаткової роботи на умовах суміщення за посадою енергетика із щомісячною доплатою у розмірі 50% посадового окладу вакантної посади енергетика з 01.02.2019 р.

 

Підстави: 1. Заява Перебийноса В.П від 31.01.2019 р.

                  

Директор                                                       Пухтін                                               О.М Пухтін

 

Візи

Головний бухгалтер

Бражненко  О.С Бражненко

01.02.2019 р.

З наказом ознайомлений

Перебийніс  В.П Перебийніс

01.02.2019 р.

 

Але, в будь-якому випадку (хто б не був ініціатором цих змін) у трудовій книжці інформація про суміщення не зазначається!

 

Штатний розпис

Повна назва цього режиму роботи прямо натякає на те, що, перш, ніж починати суміщувати посади, треба, щоб вони у роботодавця були.

Якщо таких посад до цього не було, то їх слід ввести у штатний розпис, тобто змінити штатний розпис (див. зразок 3).

 

Зразок 3 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«АЗОВ і Ко»

 

   02.01.2019  р.                                  м. Маріуполь                                                № 5

Про внесення змін до штатного розпису

НАКАЗУЮ:

1. Внести з 10 січня 2019 року в штатний розпис наступні зміни:

  • Ввести посаду «енергетик» з окладом 8000 грн. Кількість штатних одиниць за посадою — 1.

2. Начальнику відділу кадрів Липчак О.В  внести зміни до штатного розпису до 09 січня 2019 року.

Директор Пухтін   О.М Пухтін

С наказом ознайомлений Липчак  О.В. Липчак

02.01.2019 р.

 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»