• Посилання скопійовано

Наказ про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами є обов’язковим

Як оформити документально відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами? Мінсоцполітики наполягає, що наказ на цю відпустку треба видавати обов’язково. Чи потрібна для цього заява працівниці, чи достатньо листка непрацездатності?

Наказ про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами є обов’язковим

Коментар до листа Мінсоцполітики від 28.02.2019 р. №228/0/206-19

Період вагітності та пологів потребує особливого документального оформлення у роботодавця. Але якого саме? Думки фахівців відрізняються. Тому Мінсоцполітики вирішило поставити крапку в цьому питанні.

 

Документ перший – листок непрацездатності

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами – це відпустка, яка віднесена до категорії соціальних.

Згідно зі ст. 179 КЗпП, та ст. 17 Закону про відпустки на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів. Тобто загалом тривалість такої відпустки становить 126 календарних днів.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Ось це «на підставі» й створює різні думки у фахівців. Дехто каже, що листка непрацездатності (тобто документа, у якому зазначено медичний висновок «вагітність та пологи») достатньо для надання цієї відпустки. Інші кажуть, що правила кадрового документообігу і трудової дисципліни ніхто не відміняв. До того ж, піти в цю відпустку чи ні, і з якого числа, працівниця вирішує самостійно. Про своє бажання чи небажання вона має повідомити роботодавця.

Як зазначили в коментованому листі фахівці Мінсоцполітики, законом не передбачено, що одночасно з листком непрацездатності жінка має подати заяву про надання відпустки, а роботодавець видати наказ. Та, на їхню думку, слід дотримуватися звичайної  процедури надання відпусток та їх оформлення, оскільки жінка  може скористатися таким правом не з дати, яка зазначена в листу непрацездатності, а пізніше. Тож, логічно, що дата початку відпустки буде відмінною від дати, зазначеної у листку непрацездатності.

Таким чином, потрібні:

  • Документ другий – заява працівниці,
  • Документ третій – наказ про надання відпустки. 

Додамо від себе, що заява складається у довільній формі. А ось щодо наказу роботодавцем може бути використана типова форма №П-3.

Або можна скласти наказ за формою, наведеною у зразку. ЗРАЗОК НАКАЗУ>>>

Лише після видання наказу про надання відпустки кадровик має зробити відмітку в особовій картці працівника, а бухгалтерія на підставі наказу розрахує допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами. Про це ми писали тут.

 

Позиція редакції

Висновки Мінсоцполітики щодо створення наказу про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами співпадають з нашою думкою. Свій погляд на цю ситуацію ми  викладали в аналітиці, разом із зразком наказу тут та тут.

Фахівці Мінсоцполітики лише підтвердили наші позиції: видання наказу про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами є обов’язковим і його наявність дасть змогу правильно вести облік робочого часу та уникнути помилок в нарахуванні заробітної плати та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»