• Посилання скопійовано

Чи можна відгуляти в одному році усі невикористані відпустки: консультує Мінсоцполітики

Чи можна працівнику надати 100 календарних днів щорічної відпустки, невикористаної за попередні роки? Чи існує взагалі якесь обмеження на кількість днів надання щорічних відпусток, накопичених за попередні роки? Проаналізуємо норми законодавства та позицію Мінсоцполітики

Чи можна відгуляти в одному році усі невикористані відпустки: консультує Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 08.07.2019 р. №793/0/204-19

Не дуже рідкісне явище – працівник має понад 100 календарних днів щорічних відпусток, які він заробив, але не використав у попередніх роках і в поточному році. Роботодавець вирішив цю ситуацію виправити і відправити працівника у такі відпустки просто зараз. Працівник не проти (адже відпустки оплачувані). А ось кадровик та бухгалтер сумніваються.

Чи має право роботодавець надати працівнику всі дні відпусток протягом одного календарного року? Яку максимальну кількість днів щорічної відпустки можна надавати працівникам протягом одного року? Які будуть наслідки для підприємства?

 

Що говорить закон?

Загалом вітчизняне законодавство спрямоване на своєчасне використання відпусток. Більш того, ненадання протягом двох років поспіль щорічних відпусток повної тривалості суворо заборонено (відповідно до норм ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки).

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо, навіть, сталося так, що відпустку поділили або перенесли, невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (ст. 12 Закону про відпустки).

Водночас норми чинного законодавства не містять терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки. Тож якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку, він має право використати їх. А у разі звільнення, якщо ці відпустки так і не будуть використані, йому має бути виплачено грошову компенсацію.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні (ця кількість днів стосується саме щорічної основної відпустки). Але особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

За ненадання відпустки у строки, встановлені законом, передбачена така відповідальність:

  • для посадових осіб підприємств, установ, організацій – дисциплінарна, матеріальна, адміністративна, і навіть кримінальна;
  • для юридичних осіб та ФОПів – фінансова.

Зокрема, за порушення законодавства про відпустки адмінвідповідальність посадових осіб становить:

  • 510,00 грн – 1700,00 грн (якщо порушення вперше);
  • 1700,00 грн – 5100,00 грн (повторне порушення протягом року) (ч. 12 ст. 41 КУпАП).

А фінансова відповідальність, передбачена абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП, становить розмір мінімальної заробітної плати – 4173 грн. Докладно в матеріалі.

 

Висновки Мінсоцполітики

Частиною 3 ст. 10 Закону про відпустки встановлено обмеження щодо загальної тривалості щорічних основної та додаткових відпусток (не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 календарних днів), на які має право працівник у відповідний робочий рік, тобто за один робочий рік.

Але якщо працівнику після використання у відповідному робочому році щорічної відпустки за цей рік надається невикористана щорічна відпустка за минулий період, зазначене обмеження не поширюється.

Отже, враховуючи дані запиту, працівник не втрачає право на використання щорічних відпусток за попередні роки і може відгуляти 100 календарних днів щорічної відпустки накопиченої та невідгуляної за попередні роки у поточному 2019 році. Звісно, конкретні терміни надання такої відпустки слід узгодити із роботодавцем.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»