• Посилання скопійовано

З 19 липня діє новий термін звернення до суду з питань поновлення прав працівника

Працівник може звернутися зі заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім винятків

З 19 липня діє  новий термін звернення до суду з питань поновлення прав працівника

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці розповідає, що в межах  інформаційної кампанії «Виходь на світло!», під час  проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з роботодавцями щодо дотримання вимог  законодавства про працю, начальником відділу контролю західного напрямку одному з працівників було роз’яснено щодо термінів звернення до суду з питання виплати заборгованості з заробітної плати.

Законом України від 01.07.2022 р. №2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», який набув чинності з 19.07.2022 року, змінено терміни звернення до суду з питання захисту прав працівників.

Статтею 233 КЗпП визначено, що працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, – у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (ст. 116 КЗпП).

Відповідно до  ст. 234 КЗпП, у разі пропуску з поважних причин строків, установлених ст. 233 цього Кодексу, суд може поновити ці строки, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні (ст. 116), минуло не більше одного року.

Також, під час надання консультації наголошено на необхідності додержання законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин. Задекларовані трудові відносини  і сплата відповідних внесків для України у воєнний час є вкрай важливими, адже економіка держави знекровлена через російське вторгнення. Це запорука наповнення бюджету і зміцнення ВСУ, що можливо лише за умови максимальної поінформованості роботодавців та працівників щодо небезпек неофіційної праці для них самих та для країни загалом.

Проінформовано, що більше інформації та відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, розміщено на інформаційному порталі Держпраці.

***

Читайте також: 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»