• Посилання скопійовано

Методику розробки професійних стандартів пропонують скасувати: проєкт від Мінекономіки

Автори проєкту пропонують скасувати стару Методику розроблення професійних стандартів, затверджену Мінсоцполітики. А що натомість?

Методику розробки професійних стандартів пропонують скасувати: проєкт від Мінекономіки

На сайті СПО об’єднань профспілок з’явився для громадського обговорення проєкт постанови КМУ. Ви можете ознайомитися з ним за посиланням. Якщо вам є що сказати авторам цього документу, поспішайте – зауваження прийматимуть до 28 жовтня. 

 

Чим так  важливі для роботодавців професійні стандарти працівників?

Про це ми розповідали тут і тут

Тоді ж ми повідомляли про тенденції, які були актуальні на початок 2022 року. 

 

Що нового принесе ця постанова? 

Як зазначають її автори, п. 3 Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою КМУ від  31.05.2017 р. №373 (далі – Порядок №373) встановлено, що проєкти професійних стандартів розробляються відповідно до Методики розроблення професійних стандартів.

Методика розроблення професійних стандартів затверджена наказом Мінсоцполітики від 22.01.2018 р. №74. Але зараз трудове законодавство контролює Мінекономіки, і це міністерство вирішило, що настав час для змін. 

Тим більше, що Законом України від 01.04.2022 р. №2179-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» внесено зміни до КЗпП та законів України «Про оплату праці», «Про освіту», зокрема в частині зміни вимог щодо розроблення професійних стандартів.

Так, КЗпП доповнено ст. 4-2, частиною восьмою якої встановлено, що методичні рекомендації щодо розроблення професійних стандартів розробляються Національним агентством кваліфікацій та оприлюднюються на його офіційному вебсайті.

Докладно про ці зміни ми розповідали в нашій аналітичній статті

З метою приведення Порядку №373 у відповідність до норм зазначеного закону Мінекономіки розроблено проєкт постанови КМУ, який запропоновано до обговорення і яким пропонується:

  • виключити положення щодо розроблення проєктів професійних стандартів відповідно до Методики розроблення професійних стандартів;
  • встановити, що Методичні рекомендації щодо розроблення професійних стандартів розробляються Національним агентством кваліфікацій та оприлюднюються на його офіційному вебсайті. 

При цьому відбудеться скасування наказу Мінсоцполітики від 22.01.2018 р. №74 «Про затвердження Методики розроблення професійних стандартів».

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»