• Посилання скопійовано

Порядок компенсації витрат за працевлаштування осіб з інвалідністю хочуть оновити

СПО профспілок оприлюднило до обговорення новий Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованих осіб з інвалідністю

Порядок компенсації витрат за працевлаштування осіб з інвалідністю хочуть оновити

СПО профспілок оприлюднило проєкт Постанови КМУ “Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованих осіб з інвалідністю”.

Розроблено його з метою розширення на ринку праці можливостей для працевлаштування осіб з інвалідністю, стимулювання працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями, заохочення набуття особами з інвалідністю досвіду роботи в умовах відкритого ринку праці, забезпечення реалізації права осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими, можливості заробляти собі на життя працею, яку особа з інвалідністю вільно вибрала чи на яку вона вільно погодилась, в умовах, коли ринок праці є відкритим, інклюзивним та доступним для осіб з інвалідністю.

Зважаючи на це, пропонується:

1) установити, що до переліку (видів) соціальних послуг у сфері зайнятості належить надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованих осіб з інвалідністю;

2) затвердити Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованих осіб з інвалідністю,

3) внести зміни до постанови КМУ від 17.03.2023 р. N°237 "Про затвердження Порядку надання соціальних послуг субʼєктам ринку праці карʼєрними радниками, спеціалізованими карʼєрними радниками, консультантами по роботі з роботодавцями".

Згідно з Порядком компенсація виплачуватиметься у розмірі фактичних витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з інвалідністю, яка є застрахованою особою, щомісяця протягом шести місяців з дня працевлаштування особи з інвалідністю незалежно від групи інвалідності, але не вище граничного розміру компенсації.

Граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 000 гривень, або обчисленої з неї відповідної суми у разі, коли особа працювала неповний місяць. Якщо компенсація надається за неповний місяць і фактичні витрати на оплату праці перевищують 15 000 гривень розмір компенсації за цей період обчислюється шляхом ділення 15 000 гривень на кількість робочих днів місяця (або кількість годин у разі погодинного обліку робочого часу), встановлених законодавством, та множення на кількість робочих днів (або кількість годин), за які надається компенсація.

Компенсація надається регіональним центром зайнятості за зверненням роботодавця.

Для отримання компенсації роботодавець подає до центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності заяву про надання компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованої особи з інвалідністю за формою згідно з додатком 1. Її можна подати:

  • у разі технічної можливості в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, офіційного вебсайту Державного центру зайнятості, або за допомогою технічних засобів електронних комунікацій з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису;
  • у паперовій формі - особисто до центру зайнятості.

До заяви роботодавець додає:

  • засвідчену роботодавцем копію наказу про працевлаштування особи з інвалідністю або документа, що підтверджує працевлаштування такої особи;
  • відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману роботодавцем протягом останніх трьох років, її форму та мету.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»