• Посилання скопійовано

Чи можна під час війни надавати працівникам щорічну відпустку кількістю більше 24 днів?

У період війни надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 к.дн. за поточний робочий рік. Надання працівнику щорічної чергової відпустки понад 24 календарних днів є його правом, а не обов’язком

Чи можна під час війни надавати працівникам щорічну відпустку кількістю більше 24 днів?

Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці розповідає, що ЗУ від 22.11.2023 №3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», який набрав чинності 24.12.2023, внесено зміни та доповнення до ч. 1 ст. 12 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Так, відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 12 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Абзацом 2 ч. 1 ст. 12 вищезазначеного Закону встановлено, що якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

Таким чином, надання працівникові щорічної чергової відпустки понад 24 календарних днів є його правом, а не обов’язком.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»