• Посилання скопійовано

Старт виплат внесків СРСР: куди і з якими документами потрібно йти за грошима

Тисячу зарахують на картки, за якими будуть знижки у магазинах, але обіцяють видавати і готівкою

Через тиждень почнуться обіцяні Кабміном виплати «тисячі СРСР», підтвердила нам керівник прес-служби Ощадбанку Ярослава Титова. Нагадаємо: по 1000 грн дадуть тим вкладникам Ощадбанку колишнього Союзу, які поклали гроші на ощадкнижку до 1 січня 1992 року, були внесені до реєстру вкладників Ощадбанку (він, як і раніше, проводить виплати) до 1 січня 2012 року та не отримали у 2008 році по тисячі гривень через те, що у Кабміну Юлії Тимошенко закінчилися гроші. Виплати триватимуть до кінця цього року, а з 1 вересня також почнеться внесення до реєстру тих, кого в ньому наразі немає.

Ті, хто вже отримав по 1000 в 2008 році, наразі можуть не турбуватися. А для тих, кому тисяча належиться, зараз проходить так звана актуалізація — оновлення даних. Нагадаємо, вона триватиме до грудня. Як повідомив нас заступник голови правління Ошадбанку Антон Тютюн, актуалізація відбувається швидко — за неповні два місяці оновили дані 1,2 млн, записалися 2,2 млн вкладників з приблизно 6 млн тих, кому належиться по 1000 грн. У зв’язку з цим Ощадбанк скасував графік актуалізації за віком (спочатку старші, відтак молодші), тепер у будь-який день за телефоном, інтернетом або відправивши СМС (докладніша інформація є на сайті Ощадбанку www.oschadnybank.com), може звернутися будь-яка людина, і їй призначать день, коли можна прийти до відділення, де є вклад, із пакетом документів та оформити виплату.

Планується, що гроші видадуть протягом місяця після звернення. Як роз’яснив нам Тютюн, їх зарахують на Національну картку, якою можна користуватися 3 роки, але за бажанням клієнта можуть відразу ж при виплаті видати готівкою. А сама картка у нього залишиться, за нею можна буде отримати знижку на ліки, прод- і промтовари, список яких, як і список магазинів та аптек, нині формується.

ЯК ОТРИМАТИ. Очевидно, що доведеться йти до банку двічі: спочатку з документами, відтак за грошима. При собі треба мати: паспорт (громадянина України, закордонний паспорт не підходить) і ксерокопії його сторінок з інформацією про П.І.Б., дату видачі і назву органу, що його видав, відмітку про місце реєстрації. Також треба пред’явити оригінал ідентифікаційного коду (з мокрою печаткою) та його копію, у тих, хто відмовився від коду з релігійних чи іншим міркувань, у паспорті має стояти про це відмітка податкової (цю сторінку теж треба відксерити). І, звичайно ж, потрібні ощадкнижки за компенсаційними рахунками (їх видавали при реєстрації у 2008 — 2011 рр.). В Ощадбанку радять брати всі такі книжки: якщо на одній, наприклад, 500 грн, а на другій 800, то тисячу видадуть за двома рахунками.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»