• Посилання скопійовано

У призначенні пенсії за віком важлива не назва професії у списку, а її суть

Помічникові машиніста електропоїзда мотор-вагонного депо відмовлено у призначенні пенсії за віком за Списком №2, оскільки машиністи і помічники машиністів електропоїздів цим Списком не передбачені. Помічник машиніста мотор-вагонних (електро) секцій і помічник машиніста електропоїзда — це тотожні професії чи ні і чи правомірно працівникові було відмовлено у призначенні пенсії за віком?

Професійна назва роботи «Машиніст електропоїзда» передбачена як чинним Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року №327, так і попередніми його редакціями, у т. ч. і Загальносоюзним класифікатором професій робітників, посад службовців і тарифних розрядів, затвердженим постановою Державного комітету СРСР зі стандартів від 27 серпня 1986 року №016.
Відповідно до пункту 3 Загальних положень Випуску 1 «Професії робітників, загальні для всіх галузей народного господарства» Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників, затвердженого постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 31 січня 1985 року №31/3-30, робітники локомотивних бригад, льотного складу, плавскладу, гірничорятувальної та газорятувальної служб, воєнізованої служби із запобігання виникненню і з ліквідації відкритих газових і нафтових фонтанів, воєнізованої охорони за ЄТКД не тарифікувалися, а їхні права й обов’язки регламентувалися статутами, спеціальними положеннями.
Уперше кваліфікаційні характеристики професії «Машиніст електропоїзда» визначені у Випуску 66 «Залізничний транспорт і метрополітен» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженому наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 28 листопада 2001 року №834.
Професійна назва роботи «машиніст мотор-вагонних (електро) секцій» зазначеними вище нормативними документами не передбачена.
У підрозділі 1 «Залізничний транспорт і метрополітен» розділу ХХХ «Транспорт» Списку №2 виробництв, цехів, професій і посад з важкими умовами праці, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року №1173, що застосовується при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до статі 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року №1788-XII (далі — Закон №1788), є машиністи, їх помічники і старші машиністи: паровозів, тепловозів, електровозів, дизель-поїздів, мотор-вагонних (електро) секцій мотовозів.
До 1969 року, тобто на час формування зазначених у попередньому абзаці Списків, у СРСР діяло близько 250 відомчих тарифно-кваліфікаційних довідників, у яких визначалося понад 20 тис. професійних робіт. При цьому однакові професійні роботи часто мали різні назви.
У наступних редакціях Списків №1 і №2 вказана вище позиція Списку вилучена, а внесена до Списку професій робітників локомотивних бригад і окремих категорій працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті і метрополітенах та користуються правом на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 10 жовтня 1990 року №397/18-73, у якому професія «Машиніст мотор-вагонних (електро) секцій» виписана як «Машиніст електропоїздів (секцій)».
Крім того, відповідно до роз’яснення Го¬ловного управління охорони і організації праці Державної адміністрації залізничного транспорту України (лист від 18 жовтня 2004 року №ЦТЗБ-6/225), згідно з Правилами технічної експлуатації залізничних доріг СРСР, затвердженими Міністром залізничного сполучення СРСР 2 січня 1986 ро¬ку, і Правилами технічної експлуатації залізниць України, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 20 грудня 1996 року №411, мотор-вагонний рухомий склад — це моторні та причіпні вагони, із яких формується мотор-вагонні поїзди (електропоїзди, дизель-поїзди і автомотриси).
Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників за професією «Машиніст електропоїзда», у т. ч. «Помічник машиніста електропоїзда», відповідно до статті 100 Закону №1788 має застосовуватися саме вказана вище позиція Списку №2.

Джерело: Всеукраїнська асоціація кадровиків

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»