• Посилання скопійовано

Українці до виборів залишаться без роботи

Незважаючи на наближення нового бізнес-сезону, серйозні кар'єрні міграції відкладаються як мінімум до листопада

Все через те, що у 2012 року є важливий нюанс під назвою "вибори". "Це не може не відбитися на деякій категорії кандидатів, особливо обережні з них будуть ретельніше розглядати нові пропозиції щодо роботи", - говорить старший консультант практики "Промисловість і технології" HR-консалтингової компанії Hudson Юлія Макарова. Як то кажуть, коней на переправі не міняють, тобто, самі співробітники воліють почекати з переходом в інші компанії.

Кандидати почали перестраховуватися

Негативні очікування претендентів пов'язані ще і з прогнозованим на осінь новим витком кризи і девальвацією національної валюти. Люди бояться падіння гривні, і того, що інфляційні моменти погано вплинуть на зарплату. "Пам'ятаючи кризові 2008-2009 роки, кандидати розуміють, що за несприятливих ринкових умов бізнес, який скорочується, починає з новачків, які нещодавно приєдналися", - зазначає Юлія Макарова.

Якраз через хиткість і двозначність прогнозів, на думку PR-фахівця компанії з пошуку та підбору персоналу DOPOMOGA GROUP Влади Дутчак, змінювати роботу поспішати не слід. "Найкращою стратегією для потенційних претендентів стала б запасна професія", - вважає експерт.

Генеральний директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук вважає, що якщо у фахівця є робота, яка його влаштовує хоча б на 70%, не потрібно зараз робити кардинальних кроків з пошуку нового місця працевлаштування: "Ринок праці живе в’ялим життям - вакансії, начебто, з'являються, але буму немає. Для всього 2012 року характерна вичікувальна позиція - йде період стагнації".

Відповідно, осінь 2012 року виявиться більш стабільним періодом, ніж в 2011 р., проте очікувати швидких темпів зростання не варто. "Деякі компанії готові активно розширити штат співробітників, незважаючи на прогнози, але буде не масово, а дуже точково, і тільки за крайньої необхідності. Це будуть заміщення вакантних або щойно відкритих термінових позицій", - коментує гендиректор рекрутингової компанії Acumen International Микола Ганжа.

Олії у кадровий вогонь підливають майбутні парламентські вибори. За словами директора по країнах СНД рекрутингової компанії WORLD STAFF Віталія Михайлова, передвиборна кампанія вплинула на ринок праці досить несподіваним чином. Багато власників компаній пішли сьогодні керувати штабами кандидатів, а розвиток їх бізнесів загальмувався.

"На даний момент у них просто "руки не доходять" до набору персоналу для власних бізнес-структур. На мій погляд, повною мірою сьогоднішні зміни ринок праці відчує вже після виборів. Тоді й виникне бум вакансій: власники візьмуться розгрібати ті завали, які вони зараз утворили, забравши разом із собою в передвиборчі штаби частину бізнес-команди з корпоративного сектора", - пояснює Віталій Михайлов.

За оцінками DOPOMOGA GROUP, цієї осені очікується більш активне зростання - кількість вакансій збільшиться приблизно на 27-30%, в порівнянні з 2011 р. "Поки роботодавці набирають "пул" резюме, відбирають кандидатів, але ухвалення рішень щодо того чи іншого кандидата стали менш швидкими. Можливо, це було пов'язано з серпневим затишшям, але є ймовірність і того, що компанії просто підвищили вимоги до претендентів", - ділиться Микола Ганжа.

Літо підігріло вакансії

За твердженням PR-менеджера міжнародного кадрового порталу hh.ua Наталії Маціпури, це літо виявилося для ринку праці дуже активним. З одного боку, роботодавців підганяло проведення Євро-2012, з іншого - необхідність кадрової ротації персоналу.

За оцінками Acumen International, непогану активність з підбору персоналу демонструють практично всі сфери. По-перше, кількість вакансій у другому кварталі більша на 40-60% (залежно від сфери бізнесу). По-друге, з'явилася більша кількість вакансій для ТОП менеджерів, причому і в В2В та В2С ринках.

"Найбільш помітні - FMCG сектор (товари народного споживання), страховики, телеком, девелопери та будівництво. У цих сегментах спостерігається найбільша кількість позицій з боку роботодавців", - зазначає Микола Ганжа.

До речі, що стосується першого півріччя, то, за спостереженнями Влади Дутчак, найбільше компаніям в цей період були потрібні, продажники (сейлзовики), бухгалтери для міжнародних виробничих компаній, фахівці сфери маркетингу (маркетологи, бренд-менеджери, PR-менеджери, трейд-маркетологи), медичні представники і логісти.

За підсумками літа пожвавлення помітно і для професій, які пропонують креативні та рекламні агентства. Тут найбільш поширені вакансії для івент-менеджерів, дизайнерів, креативщиків, менеджерів по роботі з клієнтами, копірайтерів. Частина з цих спеців теж опосередковано буде працювати на електорат.

Найбільш затребуваними в новому бізнес-сезоні залишаться ІТ-фахівці та сейлзовики. Причому в другому випадку мова йде, радше, про фахівців вищої ланки - регіональних менеджерів, керівників відділів.

Також знову набирають популярність у роботодавців представники виробничих (технологи, інженери тощо) і будівельних спеціальностей. Одна з причин - необхідність завершити недобудовані і незакінчені проекти, які розроблялися під Євро-2012.

Метод економії компаній стає не стільки необхідністю, скільки звичкою – минулі роки всіх навчили рахувати. Як відзначає Влада Дутчак, локальні компанії (Одеса, Донецьк) починають упевнено виходити на національний ринок - це можна вважати особливістю першої половини поточного року, і, цілком імовірно, дана тенденція продовжиться і в другій половині 2012 року.

"Що стосується зростання заробітних плат, то до кінця року на це можуть розраховувати тільки високопрофесійні та унікальні фахівці, якими роботодавець особливо дорожить. А також працівники, чия діяльність спрямована на оптимізацію і скорочення видаткової частини бюджету", - підсумовує Наталія Маціпура.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»