• Посилання скопійовано

«Золоті» кандидати: на одного програміста претендують 5 роботодавців

Інформаційні технології - ключова область на ринку праці в Україні. Програмісти, розробники, системні адміністратори на сьогодні найбільш затребувані фахівці

За деякими спеціальностями hh.Індекс (рейтинг затребуваності фахівця) знаходиться на рівні 0.2. Це означає, що на одного фахівця може припадати до 5 відкритих вакансій.

Загальна статистика

Всього в сфері "IT/Інтернет/Телеком" в 2012 році було відкрито 10 316 вакансій. Це 20% всіх вакансій міжнародного кадрового порталу hh.ua. В середньому на місяць відкривається близько 3 тисяч вакансій для технічних фахівців. За чисельністю ця сфера поступається тільки сфері "Продажі", а за динамікою зростання ділить з нею перше місце.

Більшість вакансій пропонують на повну зайнятість (96%) і повний робочий день (84%). Віддалену роботу пропонують також досить часто - у 15% випадків, ще 1% припадає на роботу зі змінним графіком (це досить високі показники, порівняно з іншими професійними сферами).

У зв'язку з дефіцитом кадрів компанії-роботодавці готові брати на роботу молодих фахівців, 61% вакансій відкриті для претендентів з досвідом роботи 1-3 роки, ще 16% компаній навіть готові навчати "з нуля" і не вимагають досвіду роботи, а тільки профільну освіту. Тільки чверть вакансій відкриті для фахівців, досвід яких 3-6 років.

image01

Регіональна специфіка

Традиційним лідером є Київ. Тут відкрито 59% вакансій. Далі йде традиційна п'ятірка регіонів в нетрадиційній для України в цілому послідовності - Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Одеса. А для програмістів регіональна специфіка виглядає ще більш показово. По-перше, в Києві їм пропонують не більше 50%. По-друге, рейтинг міст регіонів також змінюється. На другому (після столиці) місці Харків, потім Дніпропетровськ, на четвертому місці Львів і тільки потім Донецьк та Одеса. Така регіональна специфіка пояснюється дуже просто - концентрацією софтверних, в тому числі аутсорсингових компаній в даних містах країни.

Професійна специфікація

Більшість вакансій у цій сфері, а саме 6279 або 61%, відкрито для програмістів. Тут також ідеться про вакансії для молодих фахівців (більшість пропозицій відповідають вимогам до досвіду 1-3 роки). Найчастіше публікують вакансії для фахівців, які володіють затребуваними на ринку мовами програмування та web-based технологіями.

image02

Зарплатні пропозиції

Програмісти - професійна категорія з одними з найвищих зарплат в Україні.

Протягом півроку вакансії для програмістів не покидають ТОП-10 вакансій за зарплатою в цілому. Крім високих зарплат у Team leader та керівників проектів (25-30 тис. грн), у лінійних фахівців найвищий рівень оплати традиційно пропонують у вакансіях Java-developer,. Net-developer, C++ і C# програмістам (8-16 тис. грн фахівцям з досвідом роботи 3-4 роки). В цілому зарплати лінійним фахівцям можуть досягати 20 тис. грн, а керівникам групи 30-35 тис. грн.

Хто шукає роботу

Всього на сайті hh.ua розміщено 29985 резюме, зокрема в 2012 році було розміщено 10027 нових резюме, з них 35% це резюме програмістів. * В цій категорії найчастіше розміщують резюме фахівці без досвіду роботи або ж претенденти, що хочуть змінити спеціалізацію.

Роботу в сфері програмування найчастіше шукають чоловіки - 85% претендентів, у віці до 35 років (89%) з вищою освітою, досвідом роботи 3-6 років (75% претендентів).

image03

Затребуваність фахівців

Рівень затребуваність фахівців на ринку відображає hh.Індекс. Це співвідношення кількості розміщених резюме і вакансій. Наприклад, на одну розміщену вакансію системний адміністратор (hh.Індекс 2,1) претендує два кандидати.

У 2012 році hh.Індекс в сфері IT/Інтернет/Телеком - 1 (на одну вакансію один кандидат). Однак у сфері програмування цей рейтинг дещо відрізняється від загальної тенденції і становить 0, 5 (на одного кандидата дві вакансії). Для програмістів hh.Індекс на рівні 1 і вище трапляється тільки в деяких професійних сферах.

image04

На підставі: HeadHunter

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»