• Посилання скопійовано

Посадові інструкції підприємства: вимоги та порядок оформлення

Кожного працівника перед вступом на посаду слід обов'язково ознайомлювати з посадовою інструкцією під підпис

Посадові інструкції підприємства: вимоги та порядок оформлення

Наявність посадових інструкцій на підприємстві є вимогою, зокрема, п. 6 Загальних положень Довідника №336 (1). У цьому нормативному акті передбачено необхідність розроблення та затвердження посадових інструкцій керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців. Довідник №336 є нормативним документом, обов'язковим з питань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності.

Тож конкретний перелік посадових обов'язків визначається посадовими інструкціями, що їх розробляють та затверджують роботодавці на підставі Довідника №336, враховуючи конкретні завдання й обов'язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства (див. п. 6 Загальних положень Довідника №336). Інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов'язків, повноважень і відповідальності, у разі потреби мати необхідні пояснення, а всі терміни — чіткі визначення.

Роботодавець або інша уповноважена ним особа має ознайомлювати працівника під підпис із його посадовою інструкцією під час прийняття на роботу. Хоча таку процедуру чітко не виписано законодавством, але у ст. 29 КЗпП передбачено, що до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець, зокрема, зобов'язаний роз'яснити працівникові його права й обов'язки та поінформувати під підпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, і можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства та колективного договору, а також ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором підприємства.

А посадова інструкція і є саме тим документом, у якому визначено конкретні завдання й обов'язки працівника, його права та відповідальність. Ознайомлення працівника з нею під підпис виключить можливі питання при виникненні спору про зміст його трудових функцій, а також під час вирішення трудового спору у зв'язку з порушенням працівником трудових обов'язків.

На думку автора, посадові інструкції на підприємстві варто затверджувати наказом керівника, при цьому можна видати один наказ на всі інструкції. У правому куті першої сторінки посадової інструкції розташовуються слово «Затверджено», підпис керівника про її затвердження, зазначаються посада, ініціали та прізвище керівника, а також дата затвердження. Кожного працівника перед вступом на посаду слід обов'язково ознайомлювати з посадовою інструкцією під підпис.

До посадових інструкцій може бути внесено зміни та доповнення лише на підставі наказу керівника підприємства, установи, організації. Але будь-які зміни до інструкції слід перед цим погодити з працівником. Якщо зміни, що вносяться до посадових інструкцій, пов'язані зі зміною істотних умов праці (режиму роботи, найменування посади, категорії, суміщення професій тощо), то працівника необхідно повідомити про це не пізніше ніж за два місяці до набрання чинності зазначеними змінами (ст. 32 КЗпП).

Під час введення до штатного розпису нових посад паралельно розробляють і відповідні посадові інструкції. Зверніть увагу, що посадові інструкції складають на посаду (професію), а не на окремого працівника. Тож достатньо буде однієї посадової інструкції конкретної професії для двох і більше працівників.

--1--

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. №336.

Михайло Степанов

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»