• Посилання скопійовано

Відшкодування витрат на харчування працівників під час перебування у відрядженні, - роз'яснює ДФС

Податкова надала у листі роз'яснення щодо включення коштів на харчування до добових витрат на відрядження

Відшкодування витрат на харчування працівників під час перебування у відрядженні, - роз'яснює ДФС

ДФС у листі від 01.08.2016 р. №17236/10/26-15-13-01-12 розглянула питання відшкодування витрат на харчування працівників під час перебування у відрядженні.

Так, організаціям бюджетної сфери потрібно діяти за нормами Інструкції № 59.

Відповідно до її норм, витрати на харчування, вартість якого включено до рахунків на оплату вартості проживання, оплачуються відрядженим за рахунок добових. Тобто від того, скільки разів працівник харчувався, залежить розмір належних йому добових.

Якщо до рахунків вартості проживання у готелях включаються витрати на одноразове харчування, то норми добових витрат становлять – 24 грн (80%),  дворазове харчування – 16,50 грн (55%), триразове харчування – 10,50 грн (35%).

 

А коли до рахунків на оплату вартості проживання у готелях не включаються витрати на харчування,  граничні норми добових витрат для відряджень у межах України становлять 30 грн.

 

Разом з цим, податківці зазначають, що не дозволяється включати до складу витрат на харчування вартість алкогольних напоїв і тютюнових виробів, суми чайових, за винятком випадків, коли суми таких чайових включаються до рахунку згідно з законами країни перебування, а також плату за видовищні заходи.

Для підприємств не бюджетної сфери потрібно діяти тільки за нормами п. 170.9 ПКУ.

Так, абз. 1 та 2 пп. "а" пп. 170.9.1 ПКУ втсановлено, що при наявності оригіналу рахунків, отриманих із готелів (мотелів), оплата вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни) не є доходом для відрядженого працівника.

 

Зверніть увагу! Включаються до оподатковуваного доходу працівників вартість алкогольних напоїв і тютюнових виробів, суми "чайових", за винятком випадків, коли суми таких "чайових" включаються до рахунку згідно із законами країни перебування, а також плата за видовищні заходи. 

 

Водночас, згідно з пп. а п. 170.9.1 ПКУ до оподатковуваного доходу не включаються також витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,2 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен к.д. такого відрядження. Для відряджень за кордон – не вище 0,75 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен к.д. такого відрядження.

Граничні суми добових на 2016 рік дивіться тут >>>.

Якщо за рішенням керівника юрособи добові витрати будуть відшкодовані працівнику й у більшому розмірі, то сума перевищення таких витрат буде вважатися додатковим благом відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ, та включатися до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника і оподатковуватися ПДФО за ставкою18% за правилами оподаткування додаткового блага.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»