• Посилання скопійовано

Держпраці застерігає підприємців: до вас можуть завітати псевдоінспектори!

Держпраці попереджає підприємців, що в регіонах зафіксовано випадки відвідування приватних підприємців шахраями під виглядом державних інспекторів, які нібито мають перевірити питання укладання трудових договорів та оплати праці найманих працівників. Погрожуючи великими штрафами, псевдоінспектори вимагають у підприємців гроші

Держпраці застерігає підприємців: до вас можуть завітати псевдоінспектори!

Про такі факти повідомили регіональні підрозділи Держпраці у  Київській, Дніпропетровській, Львівській та Полтавській областях.

Державна служба України з питань праці звертає увагу, що під час інспекційних відвідувань роботодавець має право вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, пред’явити службові посвідчення і направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця та переписати дані службових посвідчень. Якщо вказані особи відмовляються надати документи, необхідно викликати поліцію для з’ясування їх повноважень.

 

Співробітники Держпраці, у яких немає службових посвідчень та направлення на проведення перевірки, не мають права здійснювати перевірки. Суб’єкт господарювання має право не допускати осіб, що прибули з метою перевірки, якщо вони не пред’явили вказаних документів.

 

У разі виникнення підозри слід звертатися до підрозділів Національної поліції або органів Держпраці.

Необхідність наявності зазначених документів  та обов'язок їх пред'явлення передбачені ст. 5 Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та п. 4 чинного на цей час Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390.

Але наразі вже розроблено проект постанови КМУ щодо нового порядку проведення перевірок з метою додержання законодавства про працю. Детальніше про це читайте у новині. Але Державна регуляторна служба вважає проект постанови КМУ щодо перевірок у сфері праці таким, що не відповідає засадам регуляторної політики. Про це ми пишемо ось тут.

*****

 

4. Інспектор має право на проведення перевірки за наявності у нього службового посвідчення та направлення на перевірку.

5. Інспектору на час проведення перевірки надається робоче місце, обладнане належним чином, право користування телефонним зв’язком, розмножувальною технікою, іншими послугами технічного характеру, необхідними для реалізації повноважень під час перевірки, оформлення матеріалів перевірки, спілкування з працівниками (у разі необхідності одержання пояснень).

6. Перевірка складається з таких етапів:

6.1. Робота з документами, наданими суб’єктами господарювання на вимогу Інспектора:

6.2. Оформлення документів за результатами перевірки.

6.3. Ознайомлення суб’єктів господарювання з документами, оформленими за результатами перевірки.

6.4. Проведення за результатами перевірки роз’яснювальної роботи з питань застосування норм законодавства про працю та загальнобов’язкове державне соціальне страхування (за згодою посадових осіб).

7. За результатами перевірки складається акт перевірки. У разі виявлення порушень законодавства про працю та загальнобов’язкове державне соціальне страхування вносяться приписи про усунення виявлених порушень, вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності винних осіб згідно із вимогами чинного законодавства.

Витяг з Порядку проведення перевірок посадовими особами
Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»