• Посилання скопійовано

Нові правила розрахунку декретних: з якої дати застосовувати?

Законом про пенсійну реформу внесено зміни до Закону №1105, зокрема щодо розрахунку лікарняних та декретних. Але з якої дати їх застосовувати та яких листків непрацездатності це стосується? Про це далі

Нові правила розрахунку декретних: з якої дати застосовувати?

Про те, як змінився порядок розрахунку допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги по вагітності та пологах завдяки Закону про пенсійну реформу (Закон №2148) ми писали тут>>

Законом зроблено спробу покласти край у суперечках між Мінсоцполітики та ФСС у тому, як має розраховуватися сума лікарняних та декретних особам, які за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку не мають 6-ти місяців страхового стажу:

1) допомога з тимчасової непрацездатності - виходячи з нарахованої зарплати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не може бути більшою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку;

2) допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої зарплати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не може бути більшою за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.

Щодо декретних слід пам’ятати і про іншу оновлену норму - сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Тобто сума декретних у розрахунку на повний чи неповний місяць далі не буде порівнюватися із мінімальним (або двома мінімальними) розміром зарплати. Ці розміри враховуватимуться один раз – при обрахунку середньоденної зарплати. Так, як на цьому і наполягав ФСС. Але все це вимагає змін до Порядку №1266. Тож, як ми наголошували, слід чекати на роз’яснення, як нараховувати лікарняні та декретні до приведення Порядку у відповідність із новим законом. 

Ось маємо лист Мінсоцполітики від від 29.11.2017 р. №530/0/86-17, у якому йдеться про ці зміни. На жаль, у ньому ці зміни лише зазначаються, без роз'яснень, що робити із застарілим Порядком №1266.  Але фахівці Мінсоцполітики наполягають:  зазначені зміни застосовуються для страхових випадків, які виникли у період з 11.10.2017 р. 

Отже, виходить: 

  • щодо лікарняних та декретних, за якими у листку непрацездатності період звільнення від роботи датований до 11.10.2017 р., - їх перераховувати за новим порядком не треба. А якщо такий листок непрацездатності буде поданий із запізненням - його слід оплатити за старим порядком;
  • новий порядок розрахунку лікарняних та декретних слід застосовувати, якщо у листку непрацездатності період звільнення від роботи датований з 11.10.2017 р. І, судячи з усього, чекати на зміни у Порядку №1266 не треба (адже оновлена редакція Закону №1105 має більшу силу, ніж постанова КМУ).  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»