• Посилання скопійовано

Типове положення про навчання і перевірки знань з питань охорони праці зміниться

Мінсоцполітики розробило проект змін до Типового положення про навчання і перевірки знань з питань охорони праці

Типове положення про навчання і перевірки знань з питань охорони праці зміниться

Мінсоцполітики оприлюднило проект свого наказу "Про затвердження змін до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці". 

 

Чому вносяться зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, проектом акта передбачається внесення змін до Типового положення з метою:

  • спрощення процедури проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
  • врегулювання процедури залучення до роботи комісій з перевірки знань з питань охорони праці представників профспілок, Держпраці, Фонду соціального страхування;
  • врегулювання процедури визначення переліку питань (тестів) для перевірки знань з питань охорони праці;
  • надання навчальним центрам та роботодавцям, що проводять навчання з питань охорони праці, можливості визначати форми та методи організації навчання та перевірки знань;
  • запровадження механізму оцінювання спроможності навчальних центрів проводити навчання;
  • сприяння розвитку добросовісної конкуренції на ринку надання послуг з навчання з питань охорони праці.

Прийняття проекту акта також дозволить привести Типове положення у відповідність до чинного законодавства України та законодавства Європейського Союзу. 

 

Що саме зміниться?

Згідно з оновленим п. 1.3 Типового положення, його вимоги є обов’язковими для виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, роботодавцями, навчальними закладами та навчальними центрами.

Суб’єкт господарювання повинен буде надавати Держпраці відомості про матеріально-технічне, кадрове, програмне, навчально-методичне та інформаційне забезпечення за формою згідно з додатком 7 до цього Положення.  Перелік суб’єктів господарювання, які подали декларацію, та відомості (у разі їх подання) оприлюднюватимуться на офіційному веб-сайті Держпраці.

У п. 3.1 уточнюється, що роботодавець має забезпечити за власний рахунок проходження працівниками під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також під час трудового і професійного навчання належних інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії. Навчання з питань охорони праці має проводитися у робочий час працівника.

Також роботодавець має розробляти і затверджувати відповідні положення про навчання з питань охорони праці на основі Типового положення, з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, а також формувати плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими потрібно ознайомити відповідних працівників.

Для організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників роботодавець визначає відповідальних осіб або структурний підрозділ.

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці може проводитись як безпосередньо у роботодавця, так і у навчальних центрах, у тому числі галузевих.

У разі переміщення працівника на інше робоче місце, зміни трудових обов’язків, впровадження нового або внесення змін до існуючого робочого обладнання роботодавець має забезпечити проходження цим працівником належного навчання, інструктажу і перевірки знань з питань охорони праці. 

У разі залучення роботодавцем до роботи працівників інших підприємств, установ чи організацій, роботодавець зобов’язаний забезпечити проходження цими працівниками відповідного інструктажу з питань охорони праці

Щодо перевірки знань з питань охорони праці, то вона може здійснюватися як за результатами проходження працівником навчання, так і шляхом перевірки набутих знань та навичок (у тому числі самостійно). У такому випадку перед перевіркою знань роботодавець організовує для працівників лекції, інструктажі, семінари, консультації, тренінги тощо.

Перевірка знань працівників з питань охорони праці за результатами навчання у навчальному центрі здійснюватиметься комісією з перевірки знань з питань охорони праці, утвореної відповідним навчальним центром у кількості не менше 3 (трьох) осіб.  До складу комісії навчального центру можуть входити викладачі та інші працівники навчального центру, а також можуть залучатися представники відповідного (за місцем проведення перевірки знань) територіального органу Держпраці (за згодою), страхові експерти з охорони праці відповідного (за місцем проведення перевірки знань) робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (далі – Фонд), викладачі Головного навчально-методичного центру Держпраці, інші фахівці

Докладно з усіма змінами можна ознайомитися тут (завантажити).

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»