• Посилання скопійовано

День перемоги пропонують святкувати 8 травня, а 9 травня – день Європи: законопроєкт

У Раді зареєстровано законопроєкт №7297, яким пропонується святкувати 8 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідно перенести вихідний день з 9 на 8 травня

День перемоги пропонують святкувати 8 травня, а 9 травня – день Європи: законопроєкт

18 квітня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7297 "Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Ним пропонується:

  • встановити державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щороку відзначати 8 травня. Відповідні зміни будуть внесені до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»,
  • перенести вихідний день з 9 на 8 травня і уточнити назву святкового дня в КЗпП;
  • рекомендувати Президенту України внести зміни до Указів, зокрема, з метою відзначення в Україні Дня Європи 9 травня разом з державами Європейського Союзу.

Як пояснюють законотворці, перемога над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років щороку відзначається в європейських державах 8 травня – в День капітуляції нацистської Німеччини. Цього ж дня по всій Європі шанують пам’ять полеглих у Другій світовій війні.

Проте в Україні День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні досі відзначається 9 травня. Комуністичний режим СРСР навмисне встановив окрему від решти Європи дату відзначення перемоги. Радянський Союз, а слідом за ним і Російська Федерація, перетворили відзначення 9 травня на інструмент пропаганди й досягнення політичних цілей, розпалювання війн, виправдання власних злочинів проти людяності.

"Відзначення в Україні Дня перемоги 9 травня є нелогічним і неприйнятним, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року. Україна має вшановувати пам’ять полеглих і відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні разом з усією Європою і всім цивілізованим світом 8 травня. А 9 травня – разом з державами-членами Європейського Союзу відзначати День Європи", - пояснюють нардепи.

У разі прийняття цей закон набере чинності з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»