• Посилання скопійовано

Чи потрібно подавати до ДПС повідомлення про практиканта?

Держпраці вважає, що з учнями ПТНЗ під час виробничої практики трудові договори не укладаються. Тому подавати до ДПС повідомлення про прийняття працівника не треба

Чи потрібно подавати до ДПС повідомлення про практиканта?

Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці у своєму Телеграм-каналі розповідає, чи потрібно подавати повідомлення до територіальних органів ДПС про прийняття учня на виробничу практику.

Для проходження виробничої практики слухачами професійно-технічних закладів (далі – ПТНЗ) ці заклади освіти укладають відповідні договори із підприємствами, установами та організаціями.

За виконані учнями роботи під час виробничої практики підприємства здійснюють оплату праці відповідно до укладених договорів про навчально-виробничу практику за фактично виконану роботу.

Ці кошти перераховуються на розрахунковий рахунок ПТНЗ з метою виплати учням 50% зарплати за проходження виробничої практики. Інші 50% зарплати, нарахованої за час виробничої практики учням ПТНЗ, використовуються навчальним закладом.

На підставі вищенаведеного зауважимо, що трудові відносини з учнями ПТНЗ під час виробничої практики не виникають, трудові договори не укладаються, повідомлення про прийняття працівника на роботу до органів ДПС не подається.

 

Від редакції. Така думка Держпраці не є новою, проте вона не збігається з позицією податківців. Ми про це докладно розповідали ще у 2017 році та наводили і власні аргументи, чому ми вважаємо, що трудові відносини все ж таки виникають, якщо практикант працює й отримує зарплату, і роз'яснення податківців з цього приводу. Звісно, це лише поради, тож вирішувати, якої позиції дотримуватися, кожне підприємство має самостійно.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»