• Посилання скопійовано

Комітет рекомендує ВРУ підтримати накопичувальну пенсійну систему

Комітет ВРУ з питань соцполітики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 9212 щодо впровадження системи пенсійних накопичень в Україні. Про це повідомила Третьякова

Комітет рекомендує ВРУ підтримати накопичувальну пенсійну систему

Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 9212, який передбачає впровадження системи пенсійних накопичень в Україні. Про це повідомила голова комітету, народна депутатка від фракції «Слуга Народу» Галина Третьякова.

«Питання впровадження другого рівня пенсійного забезпечення надзвичайно складне. Народним депутатам та Уряду попередніх скликань не вдалося доповнити солідарну пенсійну систему накопичувальним рівнем. Хоча спроб впровадити накопичувальну систему було 14. Нинішній склад парламенту має реальний шанс це нарешті зробити», – закликала Третьякова.

Вона додала, що не слід сприймати законопроєкт 9212 як пенсійну реформу. Він є лише поштовхом у впровадженні системи пенсійних накопичень в Україні.

Зокрема, документ передбачає, що з 2025 року на персональні рахунки кожної працюючої людини, відкриті в державному Уповноваженому пенсійному фонді, щомісяця буде надходити у вигляді додаткових пенсійних накопичень 2% від фонду заробітної плати (1% з ЄСВ, 1% – з Державного бюджету. У 2026 році відрахування становитимуть відповідно 3%, а в 2027 році – 4%.

«Законопроєкт стосуватиметься кожного працюючого громадянина віком до 55 років. Самозайняті особи зможуть добровільно взяти участь в накопичувальній системі за відповідною заявою», – пояснила голова профільного комітету.

Також вона наголосила, що держава гарантуватиме збереження пенсійних коштів, а коли власник пенсійного рахунку піде з життя, сума пенсійних накопичень може бути успадкована.

«Передбачається, що в майбутньому, коли приватний сектор та Національна комісія з цінних паперів та фондових ринків  будуть готові, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами долучаться до системи накопичень», – підсумувала Третьякова.

***

Читайте такожНакопичувальна пенсія: у Раді зареєстровано новий законопроєкт 

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»