• Посилання скопійовано

Як зараховується до стажу час відпустки для догляду за дитиною?

Працюючій особі відпустка, зокрема для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку надано у встановленому законом порядку, зараховується до страхового стажу та до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років

Як зараховується до стажу час відпустки для догляду за дитиною?

Пенсія за вислугу років призначається відповідно до Закону № 1788 із застосуванням норм Закону № 1058, тобто порядок обчислення спеціального стажу та умов, за яких визначається право на пенсію за вислугу років, передбачено положеннями Закону № 1788, а страховий стаж обчислюється відповідно до норм Закону № 1058. Про це наголосили фахівці ПФУ у своєму листі 16.05.2023 р. № 2800-030102-8/26770.

Право виходу на пенсію за вислугу років (зі змінами) незалежно від віку мають, зокрема, працівники освіти, які мали вислугу років на відповідних посадах не менше такої тривалості: на 1 квітня 2015 року - 25 років, або на 31 грудня 2015 року - 25 років 6 місяців, або на дату введення в дію Закону №2148 (на 11.10.2017 р.) - 26 років 6 місяців.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. №909.

Період навчання не зараховується до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років.

Обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, здійснюється на підставі записів трудової книжки та, у разі потреби, додаткових документів.

Крім того, відповідно до статті 181 Кодексу законів про працю України відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Отже, працюючій особі відпустка, зокрема для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку надано у встановленому законом порядку, зараховується до страхового стажу та до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років.

Право особи на призначення пенсії реалізується шляхом подання заяви (за затвердженою формою) з необхідними документами, як це передбачено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»