• Посилання скопійовано

Термін проходження ідентифікації пенсіонерами-ВПО продовжено до 31 березня

Мінсоцполітики повідомило, що термін проходження ідентифікації пенсіонерами, які стали ВПО до повномасштабної війни, продовжено до 31 березня 2024 року

Термін проходження ідентифікації пенсіонерами-ВПО продовжено до 31 березня

Міністерство соціальної політики України розповідає, що норма фізичної ідентифікації  для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє в Україні з 2004 року. Вона необхідна для того, щоб перевірити, чи насправді людина, яка отримує кошти від держави, є живою і чи отримує виплату саме та особа, якій вони були призначені.

Проте у зв'язку з Covid-19 виплата пенсій пенсіонерам, які стали ВПО ДО 24 лютого 2022 р., здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації з моменту запровадження в Україні карантину. Внутрішньо переміщеними особами до 24.02.2022, яким здійснюється виплата пенсії, стали понад 580 тис. пенсіонерів.

У звʼязку зі скасуванням карантину з 1 липня 2023 року було відновлено норму щодо проходження такими пенсіонерами з числа ВПО ідентифікації для продовження отримання пенсій. Але для того, щоб дати таким людям більше часу і можливостей для проходження ідентифікації, Уряд продовжив її строк спочатку до 31 грудня 2023 року, а 27 грудня – ще до 31 березня 2024 року.

Нині Уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову, яка продовжує для цих пенсіонерів термін проходження ідентифікації – до 31 березня 2024 року.

З огляду на те, що під час війни частина українців не може фізично відвідати відділення банку чи відділення Пенсійного фонду, було значно розширено способи проходження  фізичної ідентифікації. Наявні нині інструменти дозволяють пройти її як віддалено, так і особисто відвідавши банківську установу чи ПФУ.

Це означає, що пенсіонери зазначеної категорії мають час до цієї дати для проходження ідентифікації, протягом якого виплата пенсій продовжуватиметься. 

Визначений термін у 3 місяці необхідно використати, щоб пройти ідентифікацію зручним для себе способом, онлайн, офлайн чи за допомогою відеоконференції.

Звертаємо увагу, що у випадку непроходження ідентифікації пенсія накопичуватиметься на розрахунковому рахунку пенсіонера до моменту проходження ідентифікації. Після проходження уся сума пенсії перераховуватиметься на рахунок пенсіонера з місяця, у якому припинилось фінансування виплати.

Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань та ситуацій, коли коштами може скористатися інша людина, отримавши доступ до картки і ПІН-коду.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»