• Посилання скопійовано

Знайомимося із запланованою накопичувальною пенсійною системою!

СПО профспілок оприлюднив проєкт Закону "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". Ним пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб

Знайомимося із запланованою накопичувальною пенсійною системою!

СПО профспілок оприлюднив проєкт Закону України "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", підготовлений Мінсоцполітики.

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, метою якої є формування пенсійних накопичень учасниками системи та отримання ними додаткових до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат, а також регулює правовідносини, пов’язані з цим видом діяльності.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття акта є підвищення розміру пенсійного забезпечення українців шляхом запровадження обов’язкової накопичувальної системи, яка дозволить здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість і забезпечити вищий розмір пенсії.

Законопроєктом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб.

 

Ставки накопичувального внеску

Накопичувальний внесок обчислюється у відсотках до бази нарахування накопичувального внеску (сума нарахованої кожному працівнику заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону  "Про оплату праці", сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, сума грошового забезпечення, сума оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Обов’язковий накопичувальний внесок для працівників становитиме:

  • 1% бази нарахування накопичувального внеску протягом першого року з дати початку сплати накопичувальних внесків до системи загальнообов’язкового накопичувального забезпечення,
  • 2% – протягом другого року,
  • 3% – протягом третього і в наступні роки.

Звертаємо увагу, що іншим законопроєктом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення" передбачається зменшення ставки ПДФО. Починаючи з дати сплати накопичувального внеску, згідно із Законом України "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", пропонується зменшити ставку ПДФО:

  • протягом першого року запровадження системи до 17%,
  • протягом другого року – до 16%,
  • починаючи з третього року і в наступні роки – до 15%.

Додатковий накопичувальний внесок для працівників становитиме:

  • 1% бази нарахування накопичувального внеску протягом першого року з дати початку сплати накопичувальних внесків до системи загальнообов’язкового накопичувального забезпечення,
  • 2% – протягом другого року,
  • 3%– протягом третього і в наступні роки.

Працівник може відмовитися від сплати додаткового накопичувального внеску або поновити його сплату у визначених цим Законом розмірах на підставі поданої роботодавцю заяви за формою та в порядку, встановленими центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з адміністрування накопичувального внеску на загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Припинення сплати додаткового накопичувального внеску на підставі заяви працівника здійснюється з місяця, наступного за місяцем отримання роботодавцем такої заяви.

Щороку 1 січня роботодавець повинен буде поновлювати нарахування, утримання та сплату додаткового накопичувального внеску у розмірах, визначених вище, за працівників, які відмовилися від його сплати, про що не пізніше ніж за два місяці повідомляє таких працівників. Поновлення сплати накопичувального внеску здійснюється у разі, якщо працівником в період з дня повідомлення роботодавцем про поновлення сплати додаткового накопичувального внеску до дати поновлення його сплати не буде подано заяву щодо припинення сплати внеску.

Працівник може відмовитися від сплати поновленого додаткового накопичувального внеску шляхом подання відповідної заяви роботодавцю.

Обов’язковий накопичувальний внесок для роботодавців становитиме:

  • 1% бази нарахування накопичувального внеску протягом першого року з дати початку сплати накопичувальних внесків до системи загальнообов’язкового накопичувального забезпечення,
  • 2% – протягом другого року,
  • 3% – протягом третього і в наступні роки.

Роботодавці сплачують обов’язковий накопичувальний внесок у цих розмірах перші три роки. Починаючи з четвертого року роботодавці виокремлюють частину єдиного внеску на накопичувальний внесок у розмірі накопичувального внеску, але тільки у випадку якщо працівник сплачує додатковий накопичувальний внесок з власних доходів. У разі відмови працівника від сплати додаткового накопичувального внеску роботодавці не виокремлюють накопичувальний внесок з єдиного внеску.

Обов’язковий накопичувальний внесок для роботодавців сплачується роботодавцями в складі єдиного внеску, та виокремлюється в звітності щодо сплати єдиного внеску. Обов’язковий накопичувальний внесок для працівників та додатковий накопичувальний внесок не є єдиним внеском.

Фізичні особи - підприємці та інші категорії "самозайнятих осіб", що сплачують накопичувальний внесок на свою користь, накопичувальні внески сплачують на добровільній основі (автозапис з правом відмови).

 Проєктом акта пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у разі смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Запропоновано комбіновану модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення. Вона передбачає, що перші 3 роки накопичувальні внески спрямовуються до державного фонду, який матиме корпоратизовану структуру управління, яка відповідає Директиві ЄС 2016/2341, яку Україна зобов’язалася імплементувати. Діяльність з адміністрування і управління активами такого фонду здійснюється на підставі ліцензій, виданих згідно чинного законодавства. ІТ-система щодо ведення персоніфікованого обліку знаходиться у державній власності. Починаючи з 4-го року учасники зможуть обирати приватного пенсійного провайдера (недержавний пенсійний фонд, компанію зі страхування життя, банк) або, за бажанням, залишитись в державному фонді.

Проєкт акта зобов'язує створення системи гарантування пенсійних накопичень у обов’язковій системі пенсійного забезпечення, що дозволить забезпечити сталість цієї системи та впевненість її учасників у збереженні власних накопичень.

Додатковою системою гарантій збереження пенсійних накопичень у системі накопичувального пенсійного забезпечення є жорсткі вимоги щодо допуску до роботи в системі та контролю за діяльністю суб’єктів, які обслуговують кошти учасників цієї системи. Контроль здійснюватиметься з боку державних регуляторів, які встановлені законопроектом.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку як регулятор здійснюватиме державний нагляд за діяльністю установ пенсійного забезпечення.

Вступ в дію законодавства про накопичувальне пенсійне забезпечення передбачається з 1 січня 2026 року, а початок здійснення накопичень - через рік після завершення військового стану, але не раніше, ніж буде впроваджено всю необхідну нормативну базу і необхідну інфраструктуру.

Проєкт акта передбачає також внесення змін до низки законодавчих актів щодо приведення їх норм у відповідність до запропонованої концепції обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»