• Посилання скопійовано

Понижуючий коефіцієнт при сплаті ЄСВ: чергове роз'яснення від податківців

Якщо платником ЄСВ нараховано зарплату та/або винагороду за цивільно-правовими договорами хоча б в одному місяці 2014 року, він має право на застосування понижуючого коефіцієнта

Понижуючий коефіцієнт при сплаті ЄСВ: чергове роз'яснення від податківців

Листом ДФС України від 23.03.2015 р. №9843/7/99-99-17-03-01-17 повідомлено, що з метою залучення більшої кількості платників єдиного соцвнеску до застосування понижуючого коефіцієнта народними депутатами спільно з фіскальним відомством розроблено зміни до Закону про ЄСВ, які внесено Законом України від 02.03.2015 р. №219-VIII , який набрав чинності з 13 березня 2015 року.

А саме, надано можливість застосовувати понижуючий коефіцієнт платникам, які були утворені або розпочали фінансово-господарську діяльність протягом 2014 року. Для розрахунку таких показників, як:

СмК(зо)2014 – це сумарна кількість застрахованих осіб, яким нараховані виплати у кожному місці у 2014 році/кількість звітних місяців платника у 2014 році;

СмП(зо)2014 – це сума нарахованого єдиного внеску за 2014 рік кількість звітних місяців платника у 2014 році/СмК(зо)2014;

СП(зо)м – це сума нарахованого єдиного внеску у звітному місяці 2015 року/кількість застрахованих осіб у звітному місяці 2015 року, яким нараховані виплати.

Використовуються дані і з урахуванням кількості звітних місяців у 2014 році. Тобто, якщо платником ЄСВ здійснено нарахування зарплати та/або винагороди за цивільно-правовими договорами хоча б в одному місяці 2014 року та дотримано умови, визначені Законом № 219, він має право на застосування понижуючого коефіцієнта. У разі застосування Коефіцієнта платник здійснює розрахунки показників пропорційно кількості звітних місяців 2014 року.

З огляду на те, що Закон № 219 набув чинності у березні 2015 року, то визначені ним умови для застосування понижуючого коефіцієнта застосовується до доходів, нарахованих за весь цей місяць.

Водночас Законом № 219 визначено, що понижуючий коефіцієнт застосовується у тому числі при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи, тобто за місцем роботи за сумісництвом роботодавець має право застосувати знижувальний коефіцієнт до ставки єдиного внеску, згідно з якою оподатковується дохід сумісника.

Понижуючий коефіцієнт не застосовується до:

  • ставки єдиного внеску для платників, які виплачують грошове забезпечення (34,7 відс.);
  • ставки єдиного внеску для підприємств, установ, організацій для
  • працюючих інвалідів (8,41 відс,);
  • ставки єдиного внеску для підприємств та організацій всеукраїнських
  • громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОІ та УТОС (5,3 відс.);
  • ставки єдиного внеску для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (5,5 відс.);
  • всіх ставок єдиного внеску у вигляді утримання (3,6 відс., 6,1 відс., 2,6 відс., 2 відс., 2,85 відс.).

Законом № 219 визначено, що якщо в результаті розрахунку понижуючого коефіцієнта його значення становить менше 0,4, то платник застосовує коефіцієнт 0,4.

Розрахований коефіцієнт і розмір (ставка) єдиного внеску вказуються з трьома знаками після коми.

При розрахунку понижуючого коефіцієнта показники за 2014 рік визначаються на підставі звітності платника єдиного внеску, поданої відповідно до вимог Закону про ЄСВ.

Ознайомитись з таблицею по основним відмінностям між Законом №77 та Законом №219 в частині застосування понижуючого коефіцієнта можливо, скориставшись інтерактивним посиланням http://officevp.sfs.gov.ua.

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»