• Посилання скопійовано

Звітність з ЄСВ - у запитаннях та відповідях від податківців

ДФС у Черкаській області провела вебінар, на якому нагадала особливості сплати єдиного соцвнеску та відповіла на запитання щодо подання звітності з ЄСВ

Звітність з ЄСВ - у запитаннях та відповідях від податківців

На запитання відповідала Заступник начальника відділу контрольно-перевірочної роботи та організації та проведення перевірок суб’єктів декларування в деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру управління податків і зборів з фізичних осіб ДФС у Черкаській області Н.В.Бойко.

 

Особливості справляння ЄСВ

З 1 травня по 30 листопада 2016 року:

  • розмір мінімального страхового внеску -319,00 грн;
  • максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄСВ, - 36 250 грн;
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ - 7975 грн або 3048,63 грн при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа.

З 1 грудня (а це вже незабаром) розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати становитиме 1600 грн. Це вплине і на сплату єдиного внеску. Отже, з 1 грудня:

  • розмір мінімального страхового внеску -  352 грн;
  • максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄСВ - 40 000 грн;
  • максимальний розмір нарахованого єдиного внеску - 8800 грн, а при нарахуванні внеску на  зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа  – 3364 грн. 

 

Звітність з ЄСВ

Податківці нагадують про зміни, внесені до форми, Порядку та Інструкції з ЄСВ наказом Мінфіну від 07.09.2016  р. №813.

Нагадаємо, що раніше ДФС у Закарпатській області вказувала на необхідність подання звіту з ЄСВ за жовтень вже за оновленою формою. Читайте тут>>

Проте ДФС у Черкаській області звертає увагу, що згідно з новим листом ДФСУ від 08.11.2016 №35758/7/99-99-13-02-01-17 (текст якого поки не оприлюднений), у листопаді страхувальники–роботодавці подають звіт з ЄСВ за жовтень 2016 року ще за попередньою формою. Відповідно за оновленою формою звітувати потрібно буде вже у грудні (до 20.12.2016 р.) за листопад 2016 року.

Окрім того, Н. Бойко на вебінарі відповіла на низку запитань, які податківці отримали перед записом відеоконсультації. Наведемо найцікавіші з них (з усіма запитаннями-відповідями можна ознайомитися тут).

***

Підприємство пропустило доплату до "мінімалки". Як відобразити в звіті з ЄСВ за жовтень це донарахування?

У таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 доплата до мінімального страхового внеску відображається з кодом типу нарахувань 13 – це різниця між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою/доходом за звітний період, та вказується місяць, у якому не здійснено доплату до мінімального страхового внеску.

Розмір заробітної плати, вказується у графі 19 «Сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)» та сума нарахованого ЄСВ.

У таблиці 1 додатка 4 до Порядку №435 сума доплати до мінімального страхового внеску відображається у рядку 4 «Донараховано та/або доутримано єдиний внесок у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 4.1 + р. 4.2 + + р. 4.3)» У рядку «Зміст помилки» вказується період, в якому виявлено помилку, та сума і вид виплати, на яку не нараховано та/або зайво нараховано єдиний внесок.

 

ФОП є платником єдиного податку та одночасно зареєстрований самозайнятою особою. За якою формою потрібно подавати звіт після закінчення року?

Фізособи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність, подають звіт самі за себе:

- до 10 лютого року, наступного за звітним періодом, за формою згідно таблиці 2 додатка 5 до Порядку № 435;

 

- до 1 травня року, наступного за звітним періодом, за формою згідно таблиці 3 додатка 5 до Порядку № 435.

 

Чи потрібно включати до середньооблікової кількості штатних працівників "сумісників"?

Зовнішні сумісники не включаються, як до середньооблікової кількості штатних працівників, так і до штатної чисельності працівників.

Визначення показника середньооблікової кількості штатних працівників у заголовній частині таблиці 1 «Нарахування єдиного внеску» додатка 4 Звіту з ЄСВ здійснюється платником відповідно до п. 3.2 розділу 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держстату від 28 вересня 2005 року № 286.

 

Якщо подано «Повідомлення про прийняття на роботу», а працівник не з’явився на роботу. Чи відображати це в звіті ЄСВ?

У такому випадку потрібно подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу з типом форми «Скасовуюче». У звіті з ЄСВ працівник не відображається.

 

Чи можливо подати уточнюючий звіт з ЄСВ?

Ні. Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не передбачено уточнюючого звіту з єдиного внеску.

">

На підставі: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»