• Посилання скопійовано

Неповний робочий день та зарплата менше мінімальної: як розрахувати ЄСВ?

Податківці роз'яснили, як розрахувати ЄСВ, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної

Неповний робочий день та зарплата менше мінімальної: як розрахувати ЄСВ?

ДФСУ у підкатегорії 301.04.01 ресурсу "ЗІР" зазначила, що роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

При цьому роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

 

Від редакції

Приклад нарахування ЄСВ на зарплату працівника за основним місцем роботи при неповному робочому часі

Працівнику за основним місцем роботи встановлено оклад 1600 грн і жодних інших виплат він отримувати не повинен. Але працює він на 0,5 ставки. Тому норму робочого часу за основним місцем роботи не виконує, а оплата його праці відбувається пропорційно фактично відпрацьованому часу. І, відповідно до нової ст. 3-1 Закону про оплату праці, пропорційно йому нараховується не зарплата, а мінімальна зарплата (оскільки вона більша за оклад). 

Роботодавець зарплату за січень 2017 р. нарахував виходячи із розміру мінімальної заробітної плати (3200 грн) пропорційно відпрацьованому часу. Нарахована зарплата за січень у такому разі становить:  3200 х 0,5 = 1600 грн.   

Базою для нарахування ЄСВ, коли  працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем за  основним місцем роботи весь місяць, є мінімальна заробітна плата (3200 грн)

Тому роботодавець має нарахувати та сплатити ЄСВ на рівні  мінімального страхового внеску, якщо нарахована зарплата менше мінімальної, у розмірі 704 грн (1600*22% + ((3200-1600)*22%)).

Саме так відбувалася сплата ЄСВ у 2015-2016 рр. за нормами ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

 

Звертаємо увагу, що на зовнішних сумісників це правило не поширюється. Як і раніше, нараховувати ЄСВ потрібно на фактично нараховану зарплату за ставкою 22% в межах максимальної величини для нарахування ЄСВ.

Читайте також:  ЄСВ у 2017 році: що нового? 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»