• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ на зарплату учням, які проходять виробничу практику на підприємстві

Якщо зарплата учнів під час виробничої практики не перевищує мінімальної, то ЄСВ розраховується як добуток мінімальної зарплати на місяць нарахування зарплати та ставки ЄСВ, за умови відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця

Нарахування ЄСВ на зарплату учням, які проходять виробничу практику на підприємстві

У листі від 17.10.2017 р. №2257/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці нагадують, що надання учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочих місць для проходження виробничої практики здійснюється відповідно до укладених із професійно-технічними навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику. 

Типовий договір  та Порядок надання робочих місць визначено постановою КМУ від 07.06.1999 р. №992 (далі — Порядок).

Відповідно до пунктів 7 та 8 Порядку учні, слухачі учбових закладів, які згідно з договором проходять виробничу практику і виробниче навчання на підприємстві, не включаються до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства.

Водночас з моменту розподілу слухачів професійно-технічного навчального закладу на робочі місця або навчально-виробничі ділянки на них поширюються права та обов’язки щодо:

  • виконання правил і норм охорони праці,
  • техніки безпеки та виробничої санітарії,
  • правил внутрішнього трудового розпорядку,
  • інших правил і норм, що діють на підприємстві, відповідних професій, спеціальностей і рівнів кваліфікації робітників та службовців.

Учні, слухачі підлягають соціальному та іншому страхуванню нарівні з відповідними працівниками підприємства.

 

Щодо нарахування ЄСВ

Податківці зауважують, що згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону №2464 платниками єдиного соцвнеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до п. 8 розділу IIІ Інструкції №449 для платників, визначених пп. 1 п. 1 розділу II Інструкції, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та встановленої ставки єдиного внеску за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

З огляду на це ДФСУ робить висновок: якщо дохід у вигляді зарплати, який виплачується студентам (учням) професійних училищ під час проходження виробничої практики, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки ЄСВ, за умови відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»