• Посилання скопійовано

Порядок обчислення ЄСВ, недоотриманого від застосування пільгової ставки для працівників-інвалідів: проект від ПФУ

Пенсійний фонд оприлюднив проект Порядку розрахунку недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів від застосування пільгового розміру єдиного внеску

Порядок обчислення ЄСВ, недоотриманого від застосування пільгової ставки для працівників-інвалідів: проект від ПФУ

Нагадаємо, що згідно з  Законом № 2148-VIIІ 11 жовтня 2017 року набрали чинності зміни щодо покриття Пенсійному фонду недоотриманої суми коштів від застосування розміру ЄСВ, передбаченого частинами тринадцятою і чотирнадцятою ст. 8 Закону про ЄСВ, який сплачується:

  • підприємствами, установами, організаціями за працюючих осіб з інвалідністю у розмірі 8,41%,
  • всеукраїнськими громадськими організаціями за осіб з інвалідністю, (товариств УТОГ та УТОС) у розмірі 5,3 %,
  • підприємствами та організаціями громадських організацій, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких  осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, у розмірі 5,5 % бази нарахування ЄСВ. 

Розрахунок недоотриманих ПФУ сум від застосування вищезазначених пільгових розмірів єдиного внеску, здійснюватиметься у порядку, встановленому Пенсійним фондом  за погодженням із ДФСУ. 

Для визначення недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів платники єдиного внеску розраховуватимуть та відображатимуть у звітності суму єдиного внеску в розмірах, передбачених частинами п’ятою та чотирнадцятою статі 8 Закону про ЄСВ , не змінюючи при цьому суми сплати єдиного внеску.Про це розповідали фахівці ПФУ тут>>

З огляду на це, Пенсійним фондом розроблено та оприлюднено проект постанови “Про затвердження Порядку розрахунку недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів від застосування пільгового розміру єдиного внеску”.

Цей Порядок визначає механізм здійснення розрахунку недоотриманої ПФУ суми коштів від застосування розміру ЄСВ, передбаченого частинами тринадцятою і чотирнадцятою статті 8 Закону про ЄСВ.

Видатки на покриття ПФУ недоотриманої суми коштів від застосування пільгового розміру ЄСВ затверджуватимуться щороку в законі про Держбюджет на відповідний рік.

Розрахунок недоотриманої суми коштів здійснюватиметься ПФУ за інформацією ДФСУ, яка надаватиметься щомісяця до 5 числа місяця, наступного за місяцем подання звіту з ЄСВ (додаток 4), в порядку обміну інформацією між цими органами.

 Для розрахунку будуть використовуватись такі дані звітів платників єдиного внеску:

- про суму нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, на яку нараховується єдиний внесок (далі – заробітна плата) підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (у розмірі    8,41%); підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (у розмірі 5,3%); підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю (за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону) працюючим особам з інвалідністю (у розмірі 5,5%);

- нарахований ЄСВ платниками, зазначеними в абзаці другому цього пункту, у розмірах 8,41%, 5,3%, 5,5%;

- донарахований та зменшені нарахування ЄСВ за попередні звітні періоди у розмірах 8,41%, 5,3%, 5,5%;

- єдиний соцвнесок, розрахований та відображений у звіті платниками ЄСВ у розмірі, встановленому частиною п’ятою статті 8 Закону, на заробітну плату, нараховану цими ж платниками, на яку нараховується пільговий розмір єдиного внеску.

Пенсійний фонд  на підставі цих даних здійснюватиме розрахунок обсягів недоотриманих коштів, як різницю між коштами, сплаченими за пільговим розміром єдиного внеску, та коштами, які були б сплачені цими ж платниками при застосуванні розміру ЄСВ, визначеного частиною п’ятою статті 8 Закону (22%), за місяць та наростаючим підсумком з початку року за формою згідно з додатком.

На підставі розрахунків Пенсійним фондом будуть формуватися бюджетні запити на отримання коштів  на покриття недоотриманої суми коштів від застосування пільгового розміру ЄСВ на наступний бюджетний період.

Зверніть увагу! У проекті Порядку йдеться про новий обов'язок роботодавців зазначати у Звіті з ЄСВ розмір ЄСВ за ставкою 22% на зарплату працівників-інвалідів, на яку нараховується пільговий розмір ЄСВ. Але у Порядок 435 та форму звіту з ЄСВ змін цим проектом не передбачено. Тож, як виконувати цей обов'язок наразі не відомо.

****

Читайте також:

Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців;

Щорічний аудит – для кого він буде обов’язковим?

Що змінилося у зв'язку з пенсійною реформою: коментар та інфографіка від ПФУ;

5 важливих змін у нарахуванні ЄСВ у зв'язку з пенсійною реформою;

Мінсоцполітики про зарахування до стажу роботи періоду догляду за дитиною у контексті пенсійної реформи 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»