• Посилання скопійовано

Як заповнюється довідка-розрахунок на виплату зарплати та сплати ЄСВ

До приведення Порядку №453 у відповідність до законодавства фіскальні органи при перевірці додатка 1 до Порядку погоджують сплату ЄСВ в розмірі не менш ніж 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, а не 1/3

Як заповнюється  довідка-розрахунок на виплату зарплати та сплати ЄСВ

ДФСУ у листі від 09.01.2018 р. №77/6/99-99-13-02-01-15/ІПК нагадує, що банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується ЄСВ. Видача (перерахування) зазначених коштів здійснюється  лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні становити не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Довідка-розрахунок складається платником ЄСВ у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку №453. Але ця форма містить застарілі дані щодо частки сплати ЄСВ.

Саме тому податкові органи до приведення Порядку №453 у відповідність до законодавства, при перевірці додатка 1 до Порядку погоджують сплату ЄСВ, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, та підтверджують додаток 1 до Порядку з приміткою «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 р. Законом №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» розміру єдиного внеску».

Податківці окремо зауважили, що у зв’язку зі зміною з 01.01.2016 р. розміру ЄСВ, відповідно і зміною частки сплаченого ЄСВ, що підлягає контролю банками, ними було направлено до Нацбанку лист з проханням:

  • привести Порядок у відповідність до законодавства при прийнятті від платників єдиного внеску грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону №2464 нараховується єдиний внесок,
  • контролювати сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, відповідно до додатка 1 до Порядку.

Але поки що ситуація з Наказом № 453 залишається невирішеною. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»