• Посилання скопійовано

Оплата КАСКО за авто орендодавця–фізособи підлягає оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Сплатили страхові платежі за КАСКО орендованого у фізичної особи автомобіля? Податківці вважають, що така сума включається до доходу орендодавця і повинна оподатковуватись ПДФО та військовим збором. Окрім цього, на їхню думку, така сума підлягає оподаткуванню ЄСВ

Оплата КАСКО за авто орендодавця–фізособи підлягає оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ

В індивідуальній консультації від 17.09.2018 р. №4057/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці зазначили, що сума страхових платежів, яка сплачується юридичною особою (орендарем) за договором страхування транспортного засобу фізичної особи (орендодавця) за програмою повне КАСКО, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізичної особи та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, та є базою нарахування ЄСВ.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до ст. 802 ЦКУ страхування транспортного засобу здійснюється наймодавцем.

При цьому згідно з пп. 164.2.16 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) сплачена будь-якою особою – резидентом за платника податку чи на його користь.

Отже, зважаючи на те, що сплачувати за страхування авто повинен саме наймодавець (фізична особа), а в даному випадку це здійснює орендатор (юридична особа), така сума страхових платежів включається до оподатковуваного наймодавця та оподатковується ПДФО та військовим збором за ставками 18% та 1.5% відповідно. 

А відповідно до Наказу №4, у формі №1ДФ такий дохід слід показати із ознакою доходу 124 (якщо орендодавець не є найманим працівником орендаря) або 125 (якщо орендодавець-найманий працівник). 

 

Єдиний соцвнесок

Податківці нагадують, що відповідно до ст. 7 Закону №2464 єдиний внесок нараховується, зокрема, на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

При цьому частиною сьомою ст. 7 Закону №2464 передбачено, що перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний соцвнесок, затверджує КМУ. Такий перелік затверджено Постановою КМУ №1170 і у ньому не передбачено від нарахування ЄСВ витрат в розмірі страхових внесків підприємства на користь працівників, пов'язаних з добровільним страхуванням майна.

Зважаючи на це, податківці зазначають, що сплачена сума страхових внесків за договором КАСКО, наймодавця фізичної особи, є базою для нарахування ЄСВ орендарем. При цьому виходить, що відображати такий дохід треба в Звіті з ЄСВ (додаток 4) як частину винагороди за цивільно-правовим договором. Докладно про це ми писали тут.

І тут виникає проблема, про вирішення якої податківці в ІПК не говорять: як відобразити таку суму в Таблиці 6, якщо страхові внески сплачуються наперед за рік або за квартал?  Не будемо відповідати за ДФСУ, тим більше, що ми з коментованим роз’ясненням в частині ЄСВ не згодні. 

 

Від редакції

Якщо з висновком податківців щодо ПДФО та ВЗ все зрозуміло, то з оподаткуванням такої суми ЄСВ можна посперечатись. 

В даному випадку ДФСУ суперечить своїм же ж попереднім роз’ясненням, зокрема, цьому. На суму орендної плати, на відміну від винагород за цивільно-правовими договорами, ЄСВ не нараховується. Пояснюється це тим, що відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Про це докладно розповідали запорізькі податківці, а ми писали тут.

Відповідно ще раз і це працює з самого початку введення ЄСВ: єдиний соціальний внесок не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь фізичної особи згідно з договором найму (оренди) нерухомого або рухомого майна.

Тож якщо, договір оренди (найму) не має ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг, то сума сплачених страхових внесків (адже така сплата здійснюється у межах договору оренди) також не повинна включатись до бази нарахування єдиного страхового внеску.

Однак тим же платникам, які погоджуються з думкою редакції, варто все ж таки отримати індивідуальну консультацію податківців і діяти за нею або оскаржувати її в судовому порядку.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»