• Посилання скопійовано

Держзайнятості: програма щодо виплати допомоги по частковому безробіттю вже працює

Станом на 5 травня центри зайнятості отримали від роботодавців майже 3000 пакетів документів. Вже ухвалені рішення, які дозволять надати таку допомогу майже 2,5 тис. працівників. Найближчими днями почнеться фінансування програми

Держзайнятості: програма щодо виплати допомоги по частковому безробіттю вже працює

Програма фінансової підтримки малого та середнього бізнесу на період карантину почала діяти. Про це йшлося під час онлайн-брифінгу за участю Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка та в.о. директора Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, який  відбувся 5 травня цього року в прес-центрі Кабміну. 

У своєму виступі Міністр розповів про заходи, які здійснюються урядом для підтримки підприємців у період їх вимушеного карантину. Ці заходи покликані насамперед  зберегти робочі місця, а надалі – стимулювати ділову активність та відновлення бізнесу після завершення дії обмежувальних заходів. Окремо Міністр зупинився на питаннях щодо можливості отримання допомоги по частковому безробіттю. Як відомо, на виплати такої допомоги суб’єктам малого та середнього підприємництва Урядом було виділено приблизно 4,7 млрд грн.

«На сьогодні програма надання допомоги по частковому безробіттю роботодавцям з числа малого та середнього підприємництва вже працює, — зазначила у своєму виступі Юлія Жовтяк. —  Кошти надаються для здійснення  виплат працівникам у разі втрати ними частини зарплати внаслідок зупинення чи скорочення діяльності підприємства внаслідок карантину. Програма діє в період карантину та протягом 30 днів після його закінчення. Розмір виплат встановлюється за кожну годину скорочення робочого часу із розрахунку двох третин тарифної ставки/окладу, але він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати (4723 грн.) Станом на сьогодні ми отримали від роботодавців майже 3000 пакетів документів. Вже ухвалені рішення, які дозволять надати таку допомогу майже 2,5 тис. працівників. Найближчими днями почнеться фінансування програми. Закликаємо всіх роботодавців, які зупинили чи скоротили діяльність на період карантину, звертатися до центрів зайнятості. Ми готові до співпраці, наша мета – допомогти вам максимально зберегти робочі місця».

 

Ю. Жовтяк також звернула увагу роботодавців на те, що на офіційному сайті державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua вони можуть ознайомитися з детальною інформацією та покроковою інструкцією до можливостей та порядку отримання допомоги по частковому безробіттю. Про це ми писали ось тут.

 

Також керівник служби зайнятості підкреслила, що протягом карантину запроваджено  низку законодавчих змін, які значно спростили умови реєстрації  в службі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю на цей період.

«Зареєстрованим у службі зайнятості безробітним допомога призначається з першого дня набуття статусу, навіть тим, хто був звільнений у період карантину за власним бажанням. До карантину звільненим за власним бажанням допомога виплачувалася з 91 дня набуття статусу», – додала вона.

Підвищено до 1 000 гривень мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення. Забезпечено можливість подання заяв про надання статусу безробітного та допомоги по безробіттю дистанційно, тобто на електронну пошту центру зайнятості, де людині зручно перебувати на обліку.

Також зареєструватися як безробітний та оформити допомогу з 24 квітня можна через онлайн-портал державних послуг «Дія». Станом на 5 травня понад п’ять тисяч людей вже скористалися такою можливістю.

***

Читайте також:

Джерело: Державна служба зайнятості

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»