• Посилання скопійовано

Фізособи-«незалежники» і сплата ЄСВ під час карантину

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, на період карантину можуть за бажанням застосувати тимчасове звільнення щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за себе

Фізособи-«незалежники» і сплата ЄСВ під час карантину

Коментар до ІПК ДПС від 14.07.2020 р. №2867/К/26-15-33-18-12-ІПК

Звільнення від сплати ЄСВ у 2020 році

Нагадаємо, що за п. 9-10 розділу VIII Закону про ЄСВ тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року за себе.

Отже, за березень, квітень і травень 2020 р. ЄСВ за себе можна не платити. Але на кого поширюється така «акція» від держави?

Перш за все, це ФОП. Саме вони зазначені в п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ і ми про це писали неодноразово.

Далі йдуть фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну,  художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Їх зазначено в п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. І саме про це нагадують податківці у коментованому листі.

А ще це право поширюється на членів фермерського господарства, які зазвичай платять ЄСВ за себе, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Їх зазначено у п. 5-1 - члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Тож всі три зазначені вище категорії фізосіб мали право не платити ЄСВ за себе за березень-травень 2020 р. Були плани звільнити їх від сплати ЄСВ ще й за червень, але з цим не склалося.

 

А чому «право»?

ДПС у м. Києві у коментованій ІПК повідомляє, що Закон про ЄСВ надає можливість, зокрема, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов’язки платників єдиного внеску в частині сплати такого внеску та подання обов’язкової звітності.

При цьому в коментованій ІПК йдеться про адвокатів, проте на неї можна орієнтуватися також і іншим «незалежникам».

Відповідно до внесених Законом №533 змін до Закону про ЄСВ особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть за бажанням застосувати тимчасове звільнення щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ тільки за себе.

Але є й інша норма: такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року в розмірах та порядку, визначених цим Законом. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Отже, платити чи не платити, вирішуватимуть самі «незалежники».  І це точно право, а не обов’язок. Що вони втрачають в разі несплати? Пенсійний страховий стаж точно не втрачають. ФСС теж наголосив, що вважатиме тих, хто ЄСВ у березні-травні 2020 р. не платив, застрахованими особами (але страховий стаж зарахувати не обіцяв).   До речі, можливість не сплачувати ЄСВ жодним чином не пов’язана з відсутністю доходів у березні-травні. Тобто, навіть якщо попри карантин «незалежник» отримував доходи, ЄСВ за ці три місяці він сплачувати не зобов’язаний.

За таких умов платити ЄСВ за цей період будуть лише дуже обережні «незалежники». Звісно, за наявності в них на це коштів. А ми нагадаємо, скільки треба сплатити, якщо бажання є.

 

Скільки платити за березень-квітень 2020 р.

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов'язаний самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. Одночасно сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 частини 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Тим самим обов'язок визначення бази нарахування ЄСВ покладено на самих «незалежників»,  отримали вони дохід в окремому місяці чи ні. Також на це не впливає та обставина, що «незалежник» одночасно може бути найманим працівником та отримувати заробітну плату (і ЄСВ за нього платиться роботодавцем за основним місцем роботи, у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок).

Тож, виходить, що за березень, квітень та травень 2020 р., якщо вже платити, то платити «незалежнику» доведеться не менш за 4723 х 22% = 1039,06 грн за кожен такий місяць.

А якщо у таких місяцях отримувався оподаткований ПДФО дохід, то базою нарахування ЄСВ буде такий дохід (в межах 15 мінімальних зарплат). Втім, і в цьому випадку вимога платити ЄСВ в розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, залишається. Тобто, наприклад, якщо сума місячного оподаткованого доходу 100 грн, то сплатити ЄСВ за такий місяць треба в розмірі 1039,06 грн. А якщо сума місячного оподаткованого доходу 100 тис. грн, то ЄСВ за такий місяць становитиме: 4723 х 15 х 22% = 15585,90 грн (а не 22 тис. грн).

 

Мораторій на штрафи

Водночас нагадаємо, що Законом №591 внесено зміни до п. 9.11.1 розділу VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, згідно з якими тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються за такі порушення, вчинені у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів) – якщо  «незалежник» є роботодавцем і виплачує заробітну плату найманим працівникам;
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ.

Також не застосовується збільшення штрафів у зв’язку з повторністю порушень, вчинених у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), якому завершується дія карантину, і не нараховується пеня протягом цих періодів, а якщо вона була нарахована – то вона підлягає списанню.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»