• Посилання скопійовано

Увага! З 13 березня діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги по частковому безробіттю

Завдяки новій постанові КМУ №191 пенсіонери (які є працівниками або ФОПами) отримають право на допомогу по частковому безробіттю, яка виплачується під час коронавірусного карантину. А ще оновлено форми документів, які подаватимуться до центру зайнятості. Ці зміни запрацювали з 13 березня

Увага! З 13 березня діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги по частковому безробіттю

12 березня на сайті Уряду з’явився текст Постанови №191 від 10.03.2021 р.

Нею затверджено зміни до Порядку надання та повернення допомоги по частковому безробіттю № 306 (тобто, того Порядку, який регулює виплату такої допомоги під час коронавірусного карантину).

 З текстом Постанови № 191 можна ознайомитися тут

 

Пенсіонери теж отримають цю допомогу

З п. 3 Порядку №306 виключено обмеження щодо можливості отримання допомоги працівниками та ФОПами, які є пенсіонерами та отримають державну пенсію. Таким чином з дати набрання чинності Постанови №191 у ФОПів-пенсіонерів та працівників-пенсіонерів з’явиться можливість отримання цієї допомоги.

Зверніть увагу! ФОПам-пенсіонерам допомога буде надаватися з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом. Це передбачено нормою п. 4 Порядку №306.

 

ФОП, у яких відсутня база нарахування ЄСВ, теж отримають цю допомогу? 

Постановою №191 внесено зміни до п. 4 Порядку №306 щодо  встановлення розміру допомоги по частковому безробіттю для ФОПів, у яких відсутня база нарахування ЄСВ за рік.

Зокрема, для фізичних осіб — підприємців, які є застрахованими особами, але в яких відсутня база нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, допомога по частковому безробіттю на період карантину надається з розрахунку двох третин від середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, та з яких ФОП сплачувала ЄСВ.

Тобто новостворені ФОПи зможуть звернутися за допомогою, але тільки якщо вони до початку зупинення діяльності вже сплачували ЄСВ протягом 6 місяців!

 

Коли коронавірусний карантин закінчиться...

І ще з Порядку №306 буде виключено норму п. 18. Наразі ним передбачено, що період виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину в разі, коли роботодавцем або фізичною особою - підприємцем, який є застрахованою особою, вживалися заходи до запобігання виникненню та поширенню коронавірусу, передбачені карантином, не враховується під час розгляду звернення щодо наступного одержання допомоги по частковому безробіттю, передбаченої статтею 47 Закону України "Про зайнятість населення".

Відповідно з дати набрання чинності Постанови №191. Цей період буде враховуватися.

 

Увага! Оновлення форм, які подаємо Центру зайнятості!

 В новій редакції викладені форми:

  • відомості про працівників (додаток 1);
  • відомості про ФОПів (додаток 2).

З цих форм прибрали пункти щодо зазначення отримання пенсії працівниками та ФОПами. Саме тому, що скоро такі пенсіонери зможуть отримувати допомогу по частковому безробіттю.

Нагадаємо, що за Порядком №306 коли справа доходить до перерахування коштів, тоді треба подавати (щомісячно!) відомості про тих, кому фактично надається допомога. І ось в цьому випадку треба буде подавати інформацію в повному обсязі (з сумою допомоги!), згідно з новими Додатком №4 та Додатком №5 відповідно. Ці додатки також оновили – в них також прибрано графи щодо пенсій.

 

Коли ці зміни запрацюють?

Окремих правил щодо набрання чинності в постанові не зазначено. Тому наведені вище зміни запрацюють з дня офіційного опублікування Постанови № 191. 

Постанову було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" № 49 від 13.03.2021 р. Відповідно оновлений Порядок № 306 разом з новими формами почали діяти з 13 березня.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»