• Посилання скопійовано

Реорганізація підприємства: що з невиплаченими лікарняними?

Заборгованість за лікарняними – на жаль, не надто рідкісна ситуація. А як бути, якщо така заборгованість переходить правонаступнику в разі реорганізації підприємств?

Реорганізація підприємства: що з невиплаченими лікарняними?

Загальні положення

Відповідно до ч. 3 ст. 36 КЗпП у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Тож під час реорганізації припиняється тільки юрособа, а звільнення працівників допускається тільки за умови скорочення штату або чисельності працівників. Право визначити чисельність і штат працівників належить лише власникові або уповноваженому ним органу.

Згідно зі ст. 30 Закону №1105 матеріальне забезпечення та соціальні послуги зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору, призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом).

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам їх правонаступником, а за відсутності правонаступника – робочим органом Фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника.

 

Запитання на «гарячу лінію» «ДК»

Наказом розпорядника майном ДП «Ол» приєднано шляхом реорганізації до ДП «Он». Під час реорганізації ДП «Ол» мало заборгованість перед працівниками за лікарняними листками (за поданими та не поданими заявами-розрахунками до Фонду).

У зв’язку з військовими діями ДП «Ол» офіційно припинено в липні 2022 року, тимчасом як згідно з актом передачі ДП «Он» взяло на себе зобов’язання 1 січня 2022 року, тобто станом на 1 січня ДП «Ол» закрило всі рахунки й отримати кошти Фонду в період з січня до липня 2022 року не могло.

У серпні ДП «Он» розпочало роботу з Фондом щодо лікарняних ДП «Ол». Унаслідок цього виникли дві проблеми.

1. Борг, переданий за актом, не відповідає фактичному боргу. Під час подання заявок до Фонду виявлено помилки в розрахунку середньої заробітної плати, відповідно фінансування з Фонду надійде на більшу суму, ніж обліковується на р. 663.

2. Лікарняні за грудень 2021 року ДП «Ол» взагалі не подавалися та в обліку не проводилися (Фонд не приймав лікарняних після проведеної перевірки, в обліку не проводилися тому, що статус «готовий до оплати» лікарняні набули після 1 січня 2022 р.). Є багато лікарняних, відкритих у грудні 2021 р. (страхувальник ДП «Ол»), закритих у січні 2022 р. (страхувальник ДП «Он»).

 

Проблема 1: борг, переданий за актом, не відповідає фактичному

Під час подання заявок до Фонду виявлено помилки в розрахунку середньої заробітної плати, відповідно фінансування з Фонду надійде на суму більшу, ніж обліковується на р. 663.

З огляду на вищезазначене під час реорганізації трудові відносини з працівниками не припиняються, тож помилки, виявлені під час розрахунку середньої зарплати, були виправлені та донараховані правонаступником, про що подано заяву-розрахунок до Фонду з коригувальною сумою.

Причому, як зазначено, сума лікарняних від Фонду надійде на більшу суму, ніж обліковується за актом на р. 663. А якщо сума буде більша, то правонаступник, виправляючи помилки, збільшить суму лікарняних на р. 663.

Отже, на працівників, яким сума лікарняних була перерахована, вона надійде в тій сумі, що зазначена на момент перерахунку в обліку, тобто збільшена. Тож р. 663 закриється на збільшену суму лікарняних. Отже, за суму лікарняних, яка надійде від Фонду і буде виплачена працівникові, потрібно буде відзвітувати перед Фондом.

І звісно, що ця сума лікарняних і буде відображена правонаступником в Об’єднаній звітності у місяці нарахування/донарахування з КЗО у графі 8 – «29» (для лікарняного працівника – особи з інвалідністю – «36») та в додатку 4ДФ за ознакою «101». Виплату лікарняних відображають у додатку 4ДФ у місяці фактичної виплати.

Звертаємо увагу: попри те що в додатку 1 Об’єднаної звітності будуть відображені лікарняні за минулі періоди, коди типу нарахувань «2» та «3» у графі 9 не зазначають, бо нарахування за фактично відпрацьований час, коли загальна сума доходу є ще невідомою (суму лікарняних буде визначено після надання листка непрацездатності), не можна розцінювати як несвоєчасне нарахування додаткової бази ЄСВ.

Проте код типу нарахування «13» застосовують для сум різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою (доходом), які здійснені поточного звітного місяця, у тому числі за попередні, якщо сума заробітної плати менша, ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата. Тож суму різниці між розміром мінімальної заробітної плати й фактично нарахованою заробітною платою (доходом), враховуючи лікарняні (для основного працівника без інвалідності), зазначають у реквізиті «18» окремим рядком, код категорії застрахованої особи – «29», код типу нарахувань – «13». Це потрібно для дотримання роботодавцем норми щодо сплати ЄСВ у розмірі не менше ніж мінімальна зарплата (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Якщо потрібно буде уточнити інформацію в Об’єднаній звітності ліквідованого підприємства, то правонаступник зможе подати таку Об’єднану звітність із типом «Уточнююча», зазначивши у рядку 034 титульного аркуша податковий номер попередника.

 

Проблема 2: лікарняні ліквідованим підприємством не передано

Тепер з’ясуймо, як бути з тим, що лікарняні за грудень 2021 року ліквідоване підприємство взагалі не передавало та в обліку не проводило (статус «готовий до сплати» лікарняні набули після 01.01.2022 р.), є багато лікарняних, відкритих у грудні 2021 року ліквідованим підприємством, закритих у січні 2022 року вже його правонаступником.

Знову-таки, у разі реорганізації підприємства матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до реорганізації, виплачує правонаступник. Та й згідно з ч. 4 ст. 36 КЗпП трудові відносини у разі реорганізації підприємства не припиняються.

Таким чином, правонаступник має розрахувати суму лікарняних за всіма листками тимчасової непрацездатності, подати заяви-розрахунки та відзвітувати перед Фондом після виплати їх працівникові.

Відображає нараховані лікарняні правонаступник у додатку 1 Об’єднаної звітності у місяці нарахування, з КЗО у графі 8 – «29» (для лікарняного особи з інвалідністю – «36»), а в додатку 4ДФ за ознакою «101». Виплату лікарняних показує в додатку 4ДФ у місяці фактичної виплати.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»