• Посилання скопійовано

Коли та як проводиться перерахування розміру страхових виплат?

ПФУ зупинився на правилах перерахування розміру страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням

Коли та як проводиться перерахування розміру страхових виплат?

Страхові виплати — це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Нагадує ПФУ.

Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено Кабінетом Міністрів України (постанова від 17.04.2019 №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»).

До страхових належать такі виплати: 

  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності (призначається на підставі довідки МСЕК про визначення відсотку втрати професійної працездатності); 
  • щомісячні страхові виплати; 
  • виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу;
  • щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання  її матері під час вагітності;
  • страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого (одноразова допомога сім’ї; одноразова виплата кожній особі, яка була на утриманні потерпілого; щомісячні страхові виплати).

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначає підстави та порядок перерахування страхових виплат (стаття 31). Перерахування може бути як індивідуальним, пов’язаним з обставинами конкретної людини, так і масовим. 

Індивідуальне перерахування щомісячних страхових виплат проводиться у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини (у %) або зміною складу сім’ї померлого. Таке перерахування здійснюється за відповідним зверненням потерпілого або члена його сім’ї.

Масове перерахування проводиться без звернення людини щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. 

У 2023 році коефіцієнт збільшення страхових виплат становить 1,197 (в межах максимального розміру). У результаті перерахування виплати розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень (п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168).

Увага!

Нарахована раніше сума щомісячної страхової виплати не підлягає зменшенню.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»