• Посилання скопійовано

Приготуйтеся! З 1 липня почнуть діяти нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

До 30 червня можна заповнювати платіжки за старими правилами. Але з 1 липня у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків - 101) та наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати

Приготуйтеся! З 1 липня почнуть діяти нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 22.03.2023 р. №148 затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Докладний аналіз змін ми наводили ось тут.

І хоча Порядок №148 почав діяти ще з 1 квітня 2023 року, але до 1 липня діє перехідний період. 

Тож до 1 липня можна ще заповнювати платіжки за старими правилами до 1 липня.

Про це вказували й податківці. Новину читайте тут.

 

Що зміниться з 1 липня?

Головною метою Наказу №148 є, зокрема, спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

Так, кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).

  

Приклади для юросіб

  • Приклад сплати ЄСВ

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця

По-старому потрібно було заповнювати так:

*;101;30120659;єдиний внесок за липень 2023 року;;;.

  • Приклад сплати ЄП

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за ІІ квартал 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;30120659;єдиний податок за ІІ квартал 2023 року;;;

 

Приклади для ФОПів

  • Сплата ЄП 1 та 2 групами

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за липень 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;2271416551;сплата єдиного податку за липень 2023 року;;;

  • Сплата ЄСВ

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 ЄСВ за ІІ квартал 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;2271416551;сплата ЄСВ за ІІ квартал 2023 року;;;

Зауважимо, що такі самі приклади наводили й податківці. Про це ось тут. Тож їх можна брати за основу для своїх платіжок. 

Окремо ДПС наводила правила заповнення платіжок за новим Порядком для фізосіб в Е-кабінеті. Так, у полі «Призначення платежу» платіжки в Е-кабінеті слід зазначати «Код виду сплати», який обирається з переліку кодів, що пропонується ІКС, та «Додаткова інформація запису» у довільній формі. Про це ми вказували тут.

 

У разі сплати податків третіми особами

Наразі банки, принаймні Приват, вже оновили шаблони платіжних документів. В них тепер є реквізит «Фактичний відправник». Це той реквізит, який найбільше цікавитиме ДПС. 

Адже у платіжних документах в разі потреби мають бути зазначені: 

Фактичний отримувач – особа, якій із настанням відповідних підстав отримувач перерахує кошти на рахунок.

Фактичний платник – особа, грошові зобов'язання якої виконує платник шляхом ініціювання платіжної операції зі свого рахунку.

Про це ми писали тут

 

Сплата податків через єдиний рахунок

Порядком №148 запроваджено використання структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції, зокрема і для платників, які використовують єдиний рахунок, що передбачає заповнення одного обов’язкового поля «Додаткова інформація запису». Тобто при сплаті коштів на єдиний рахунок платники заповнюють це поле таким чином: «сплата на єдиний рахунок».

Якщо у платника, який використовує єдиний рахунок, є необхідність у сплаті коштів зі спрямуванням їх належному отримувачу, то в платіжній інструкції потрібно заповнити 2 обов’язкових поля, зазначивши в них: номер рахунку отримувача та суму. 

Також для платників, які використовують єдиний рахунок, передбачено можливість сплати коштів однією платіжною інструкцією одночасно більше як одному отримувачу, вказавши в реквізиті «Призначення платежу» номера бюджетних та/або небюджетних рахунків таких отримувачів та відповідні суми. 

Про все це ми розповідали тут

Всі новини на тему заповнення платіжок за новими правилами дивиться за посиланням. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»