• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ працюючим ФОПом за самостійним рішенням – це право, а не обовʼязок: розʼяснення від ДПС

У новому листі ДПС податківці підкреслили, що визначення бази нарахування для ФОПів з основним місцем роботи є виключно правом, а не обовʼязком. Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає

Сплата ЄСВ працюючим ФОПом за самостійним рішенням – це право, а не обовʼязок: розʼяснення від ДПС

Ми вже неодноразово вказували, якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе.

І страховий стаж у них буде! Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок. Тобто мають бути офіційні трудові відносини.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! Про це наголошує ДПС ось тут.

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? 

У новому листі №16289 від 30.04.2024 на запит ФОПа щодо необхідності сплати ЄСВ за наявності основного місця роботи податківці підкреслили, що визначення бази нарахування для ФОПів з основним місцем роботи є виключно правом, а не обовʼязком. 

Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Чіткості від листа ДПС так і не додалося. Як свідчить практика, за добровільну сплату ЄСВ податківці не  штрафують, а розносять ці дані до Стану розрахунків з бюджетом як зараховані, а ПФУ – зараховує до стажу.  

Проте у листі податківці не змогли відповісти на запитання, як така сплата ЄСВ потім враховуватиметься при розрахунку виплат від ПФУ. Вони радять звернутися за ним до Мінсоцполітики та ПФУ.

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»