• Посилання скопійовано

Поновити договір оренди землі можна й без рішення місцевих органів

Лист Держземагентства від 14.09.2012 р. №14896/17/6-12

Надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень виконавчих органів або органів місцевого самоврядування (ст.123 ЗК України).
Проте переукладення договору оренди землі після його закінчення в окремих випадках може відбуватися й без прийняття відповідного рішення.
Наразі йдеться про можливість орендаря скористатися переважним правом перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).
Щоби скористатись таким правом, орендар повинен здійснити такі кроки:
Крок 1. Орендар до закінчення строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до закінчення строку договору оренди землі, повинен надіслати орендодавцю лист-повідомлення про поновлення договору оренди землі разом із проектом додаткової угоди.
Крок 2. У місячний термін узгодити (за потреби) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, дочекатися від орендодавця листа-повідомлення про прийняте рішення про поновлення договору оренди землі.
Крок 3. Підписати додаткову угоду про поновлення договору оренди землі.
Але за певних умов Крок 2 можна пропустити. Так, Держземагентство у листі від 14.09.2012 р. №14896/17/6-12 звертає увагу на таке. У разі якщо після закінчення строку договору оренди орендар і далі користується земельною ділянкою та за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які було передбачено договором.
Таким чином, договір оренди земельної ділянки підлягає поновленню (укладанню додаткової угоди) без прийняття відповідного рішення органом місцевого самоврядування.
За таких обставин додаткову угоду до договору оренди землі про його поновлення має бути укладено сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.
Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»