• Посилання скопійовано

Цифровізація роботи ОСББ і не тільки: опубліковано закон

Закон №3270, який закріплює можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та питання управління спільним майном в електронній формі, опубліковано в "Голосі України". А також затверджує вимоги до протоколу за підсумками зборів ОСББ

Цифровізація роботи ОСББ і не тільки: опубліковано закон

9 серпня Президент підписав Закон №3270 про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками.

Раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розповідало що 14 липня Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроєкт №7029, який створює умови для цифровізації процесів управління багатоквартирними будинками, зокрема у діяльності об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

10 серпня Закон було опубліковано в "Голосі України". Але він почне діяти тільки з 10 листопада.

 

Цифрові рішення

Проєкт закріплює можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. Наразі законодавство передбачає, що інформування здійснюється тільки особисто або рекомендованим листом.

Також передбачається можливість проведення зборів співвласників та загальних зборів ОСББ онлайн або у змішаному форматі (офлайн-онлайн). Нині такі збори проводяться виключно очно.

Крім цього, законопроєкт робить можливим електронне голосування з використання кваліфікованого електронного підпису (КЕП). На сьогодні багатьом співвласникам будинків відмовляють у такій можливості, посилаючись на відсутність відповідної прямої норми у законах України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

 

Ефективність управління

Законопроєкт затверджує чіткі вимоги до протоколу за підсумками зборів ОСББ. Відсутність таких вимог у наявному законодавстві створює ситуації, коли реєстратори або судді неодноразово ставлять під сумнів юридичну вірність протоколів. Як наслідок, це ускладнює, а інколи й унеможливлює роботу ОСББ. 

Також проєктом знижується поріг ухвалення рішень до 50%+ (крім окремих питань). Ця зміна зумовлена тим, що багато мешканців  є пасивними і не зацікавлені в управлінні.

При цьому можливість передбачити у статуті конкретного ОСББ  голосування щодо окремих питань у 2/3 голосів залишається. Як запобіжник для зловживань встановлено верхню межу у 75%.

Зазначені нововведення дозволять співвласникам спростити внутрішню комунікацію та зменшити витрати на управління багатоквартирними будинками.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»