• Посилання скопійовано

Позапланова перевірка декларації про готовність об’єкта будівництва — протягом 3 місяців з дати подання

Лист Держархбудінспекції від 11.05.2012 р. №40-19-3295

Відповідно до п. 1 Порядку здійснення держархбудконтролю, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2011 р. №553 (далі -- Порядок), ним визначено процедуру здійснення заходів, спрямованих на дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил та ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів будівництва.

Підставою для проведення позапланової перевірки, зокрема, є необхідність проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні та декларації про початок виконання підготовчих робіт, повідомленні та декларації про початок виконання будівельних робіт, декларації про готовність об’єкта до експлуатації, протягом трьох місяців з дня подання зазначених документів(п. 7 Порядку).

Таким чином, посадові особи інспекцій держархбудконтролю мають право проводити позапланові перевірки з метою перевірки достовірності даних, наведених у декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

При цьому посадові особи інспекцій під час здійснення держархбудконтролю мають право безперешкодного доступу на місце будівництваоб’єкта або місцезнаходження суб’єкта господарювання, який провадить госпдіяльність, пов’язану з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорії складності.

Що вимагається від перевіряючих для допуску їх до перевірки?Під час проведення позапланової перевірки посадова особа інспекції зобов’язана пред’явити службове посвідчення та направлення для проведення позапланової перевірки.

У разі відмови суб’єкта містобудування, щодо якого здійснюється держархбудконтроль, у допуску посадових осіб інспекції до проведення перевірки складається відповідний акт.

При цьому Держархбудінспекція нагадує, що недопущення посадових осіб Державної архітектурно-будівельної інспекції України або її територіальних органів на об’єкти будівництва тягне за собою накладення штрафу від 5100 грн до 6800 грн (ч. 2 ст. 188-42 КупАП).

Щодо строку проведення позапланової перевірки, то він не може перевищувати 5 робочих днів, а у разі потреби може бути одноразово продовжений за письмовим рішенням керівника відповідної інспекції чи його заступника не більше ніж на 2 робочі дні. У разі потреби продовження позапланової перевірки керівник інспекції чи його заступник видає наказ.

Держархбудконтроль здійснюється у присутності суб’єктів містобудування або їх представників, які будують або збудували об’єкт будівництва.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»