• Посилання скопійовано

Перевірки бізнесу по-новому: прийнято ряд законів

Сьогодні, 3 листопада, Верховна Рада ухвалила три законопроекти із пакету "державного нагляду"

Перевірки бізнесу по-новому: прийнято ряд законів

Законопроекти, які сьогодні нарешті були ухвалені у Верховній Раді, пройшли довгий шлях. Зареєстровані вони були ще у липні-вересні 2015 року, прийняті в першому читанні - 12 листопада 2015 року, і ось лише тепер ухвалені Парламентом вцілому. 

Розглянемо коротко кожен з них.

 

1) Закон «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (законопроект №2418а)

Законопроектом, зокрема, передбачено:

- зменшення кількості контролюючих органів, які не керувалися основними принципами державної політики у сфері державного нагляду, "звуження" їх повноважень і обмеження втручання в господарську діяльність;

- планування заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) виключно на річний період зі скасуванням квартальних планів та встановлення заборони на їх зміну;

скорочення строків проведення перевірок  до 10 робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва – 5-ти робочих днів. Сумарна тривалість усіх планових перевірок, здійснюваних протягом календарного року щодо суб'єкта господарювання, не може перевищувати 30 робочих днів, а щодо суб'єкта малого бізнесу - 15 робочих днів;

- розширення підстав для відмови в допуску посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення перевірок та надання права вимагати припинення перевірок при перевищенні максимальних строків його проведення;

- звільнення госпсуб’єкта, посадових осіб юрособи від відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо діяльності суб’єкта господарювання;

- розширення положень щодо консультативної підтримки суб’єктів господарювання органам державного нагляду (контролю);

- звільнення від відповідальності госпсуб’єктів, якщо вони діяли відповідно до консультації органу державного нагляду (контролю) тощо.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

 

2) Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)» (законопроект 2531а)

Відповідно до закону, передбачається встановлення єдиного порядку стягнення адміністративно – господарських санкцій, які застосовуються органами державного нагляду (контролю) за фактами встановлених порушень.

 

3) Закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (законопроект №3153)

Законом передбачено встановити до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Згідно з Законом, до 31 грудня 2017 року позапланові перевірки здійснюються органами державного нагляду (контролю):

1) за погодженням Державної регуляторної служби;

2) за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;

3) за рішенням суду;

4) у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок  нещасного випадку, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.

Позаплановий захід державного нагляду (контролю) на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав проводиться органом державного нагляду (контролю) за погодженням Держрегуляторної служби.

Законом встановлено, що «для погодження орган державного нагляду (контролю) подає Державній регуляторній службі копію відповідного звернення фізичної особи та обґрунтування необхідності проведення перевірки. Державна регуляторна служба розглядає подані документи та надає погодження або вмотивовану відмову у наданні погодження протягом п’яти робочих днів з дня надходження відповідних документів».

Законом також встановлено, що Державна регуляторна служба зобов’язана до початку проведення органами державного нагляду (контролю) заходів державного нагляду (контролю) оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті погодження на проведення таких заходів. Проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) без оприлюднення погодження Державної регуляторної служби забороняється.

Закон прийнято з внесенням необхідних техніко-юридичних поправок.

***

Зверніть увагу, що тексти законів поки що не оприлюднені.

Після їх опублікування редакція проаналізує усі зміни в одному аналітичному матеріалі.

Стежте за оновленням новин!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»