• Посилання скопійовано

Мораторій на перевірки бізнесу: запропоновано скасувати рішення про прийняття законопроекту №3153

У Верховній Раді зареєстровано проект Постанови про скасування рішення ВРУ від 03.11.2016 р. про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3153

Мораторій на перевірки бізнесу: запропоновано скасувати рішення про прийняття законопроекту №3153

Нагадаємо, що 3 листопада 2016 року Верховна Рада прийняла вцілому три законопроекти із пакету "державного нагляду".

Серед них - законопроект №3153 «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Ним, зокрема, передбачалося встановити до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Докладно про це читайте тут>>

Проте одночасно з прийняттям цього Закону у Верховній Раді було зареєстровано проект Постанови "про скасування рішення Верховної Ради України від 03.11.2016 року про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3153". Його авторами є нардепи Ю. Левченко, В. Чумак та Н. Новак.

Як пояснюють автори цього документу, рішення  про прийняття законопроекту №3153 прийняте з порушенням вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради України, що призводить до порушення прав народних депутатів України як представників українського народу на його опрацювання та внесення відповідних пропозицій.

Зокрема, згідно з Регламентом ВРУ законопроект, підготовлений до другого читання, мав бути поданий у вигляді порівняльної таблиці, яка мала містити:

  • текст законопроекту, прийнятого за основу;
  • усі внесені та не відкликані пропозиції (можливо, із стислим обґрунтуванням), поправки, що мають суцільну нумерацію і розміщуються на рівні з відповідними статтями законопроекту, із зазначенням ініціаторів їх внесення - суб'єктів права законодавчої ініціативи;
  • висновок головного комітету щодо внесених пропозицій, поправок;
  • остаточну редакцію статей законопроекту, що пропонується головним комітетом для прийняття у другому читанні. 

Крім того, на голосування ставляться окремо всі пропозиції і поправки, що надійшли і не були відкликані у порядку, визначеному Регламентом ВРУ.

Однак під час розгляду законопроекту №3153 деякі поправки було фактично внесено з голосу під час пленарного засідання. Більше того, ці поправки було без голосування включено до тексту законопроекту при голосування його в цілому. 

Тому, автори проекту Постанови вважають, що вказане рішення прийняте з порушенням процедури, що "позбавило можливості народних депутатів об’єктивно розглянути відповідне питання та прийняти рішення, яке б відповідало інтересам держави та українського народу".  

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»