• Посилання скопійовано

Документальні перевірки для отримання ПДВ-відшкодування: у яких випадках проводяться?

Податківці розповіли про підстави і терміни проведення документальних позапланових перевірок правомірності формування суми заявленого бюджетного відшкодування з ПДВ

Документальні перевірки для отримання ПДВ-відшкодування: у яких випадках проводяться?

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 28.09.2017 р. № 2064/6/99-99-12-02-01-15/ІПК нагадує, що податківці мають право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації (а в разі якщо така декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання), провести документальну перевірку платника податку, якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування було зроблено за рахунок від'ємного значення, сформованого за операціями:

  • за періоди до 1 липня 2015 року, що не підтверджені документальними перевірками;
  • з придбання товарів/послуг за період до 1 січня 2017 року у платників податку, що використовували спеціальний режим оподаткування, визначений відповідно до ст. 209 ПКУ.

Водночас, якщо контролерами виявлено недостовірність даних, що містяться у деклараціях, і платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит контролюючого органу та відповідну декларацію протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, контролюючий орган має підстави для проведення документальної позапланової перевірки (пп. 78.1.4 ПКУ).

Документальна позапланова перевірка проводиться виключно щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ, яке становить понад  100 тис. грн.

Тривалість таких перевірок не повинна перевищувати:

  • 15 робочих днів для великих платників податків,
  • 5 робочих днів- щодо суб'єктів малого підприємництва
  • 3 робочі дні - для ФОП, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому - восьмому п. 82.2 ПКУ:
  • 10 робочих днів - для інших платників податків.

Продовження строків проведення перевірок можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу не більш як:

  • на 10 робочих днів - для великих платників податків,
  • на 2 робочих дні - щодо суб'єктів малого підприємництва,
  • на 5 робочих днів - для інших платників податків.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»