• Посилання скопійовано

Не Служба фінансових розслідувань, а Національне бюро фінансової безпеки, – позиція Южаніної

Орган, що реалізовуватиме повний цикл заходів із забезпечення фінансової безпеки, не може називатися Службою фінансових розслідувань. Таку заяву зробила Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна

Не Служба фінансових розслідувань, а Національне бюро фінансової безпеки, –  позиція Южаніної

За словами Ніни Южаніної, фінансові розслідування — це не окремий напрям, а безпосередньо зміст правоохоронної діяльності всієї системи правоохоронних органів.

«Суть фінансових розслідувань полягає у фіксації фінансового сліду у вигляді фінансової інформації, котрий наявний в складі всіх корисливих злочинів – грабежах, розбої, шахрайстві та навіть замовному вбивстві. Всі ці правопорушення належать до підслідності різних правоохоронних органів України. Навіть легалізація незаконно отриманих прибутків від наркоторгівлі є об’єктом фінансового розслідування, проведення якого належить до компетенції Національної поліції», – роз’яснила Голова Комітету.

Відтак, виходячи з назви, Служба фінансових розслідувань має долучатися до безлічі розслідувань інших правоохоронних органів в частині виявлення та фіксації фінансової складової злочинної діяльності, а не розслідувати кримінальні правопорушення в сфері публічних фінансів та інші незаконні дії, спрямовані проти фінансових інтересів України.

Н.Южаніна переконана, єдиний незалежний орган з протидії економічним злочинам повинен мати назву, що в повній мірі відображатиме зміст його роботи.

«Національне бюро фінансової безпеки України – саме той орган, назва якого яскраво ілюструє мету його створення, що покладена в основу його роботи. Елементами цієї роботи є не лише постійний моніторинг стану, проблем та перспектив фінансової безпеки держави, а й визначення потенційних загроз в тій чи іншій сфері, а також наявних і необхідних ресурсів для їх нейтралізації. Проводитиме НБФБ і фінансові розслідування – це невід’ємний, проте не основний інструмент роботи такого органу», – підкреслила вона.

Думку Голови Комітету поділяють і представники міжнародної спільноти.

Зокрема міжнародний експерт у сфері протидії відмиванню грошей і шахрайству Європейської Комісії Ігоріс Кржечковскіс нещодавно наголосив, що Національне бюро фінансової безпеки – правильна назва органу, в роботі якого фінансові розслідування є важливим елементом, але не основним.

«Фінансові розслідування – це лише один з інструментів боротьби з організованою злочинністю, який повинні використовувати всі. Саме тому не може бути закону «Про Службу фінансових розслідувань» як і закону «Про Службу оперативної діяльності» або «Про Службу процесуальних заходів», – акцентував він.

***

Читайте також:

Джерело: Сайт Ніни Южаніної

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»