• Посилання скопійовано

Коли Держпраці прийде на позапланову перевірку щодо непрацевлаштування інвалідів?

Інспектори праці проводять позапланові перевірки в частині дотримання роботодавцями порядку працевлаштування осіб з інвалідністю за інформацією Фонду соцзахисту інвалідів

Коли Держпраці прийде на позапланову перевірку щодо непрацевлаштування інвалідів?

Держпраці у Тернопільській області нагадує, що для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Інспекторами праці проводяться позапланові перевірки суб’єктів господарювання в частині дотримання роботодавцями порядку працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Підстави проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання регламентовані статтею 6 цього Закону, зокрема за інформацією Фонду соціального захисту інвалідів.

Згідно зі ст. 19 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мають реєструватися у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку до 1 березня подавати (надсилати рекомендованим листом) цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Керівники цих суб’єктів господарювання у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю несуть відповідальність у встановленому законом порядку. Так за порушення законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю ч. 2 ст. 188-1 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від 1 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело: Держпраці у Тернопільській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»