• Посилання скопійовано

Держпраці закликає до 1 вересня оформити офіційно працівників, аби не платити штрафів

З 1 вересня поточного року розпочнеться інспекційна компанія з питань виявлення неоформлених працівників

Держпраці закликає до 1 вересня оформити офіційно працівників, аби не платити штрафів

Інспектори праці Управління, на виконання доручення Державної служби України з питань праці, продовжують інформувати роботодавців та мешканців області про переваги легального працевлаштування. Після масштабної роз’яснювальної роботи з 1 вересня поточного року розпочнеться інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених працівників. Тому роботодавцям роз’яснюють і наслідки використання неоформленої праці.

Так, відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження;

Повторне вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2020 року становить 4723 гривні.

Інформація про факти можливого використання незадекларованої праці, зафіксовані під час інформаційних відвідувань роботодавців, буде використана з 1 вересня, коли розпочнуться інформаційні відвідування з питань виявлення неоформленої найманої праці.

До того часу роботодавці мають змогу самостійно усунути порушення та уникнути покарань.

 

Від редакції:

  1. Офіційної інформації та тексту такого доручення Шмигаля наразі немає.
  2. Зауважимо, що карантинний мораторій на такі перевірки не поширюється. Тому незалежно від продовження карантину до 1 листопада, інспекційні відвідування з 1 вересня розпочнуться.
  3. З 27 травня діє новий порядок проведення планових перевірок з охорони праці та зайнятості. Про це тут.
  4. З 31 грудня 2019 року інспектування Держпраці проводяться без попередження і лише виїзні. Про це тут.
  5. Увага! З 23 липня неоформлених працівників перевірятимуть лише інспектори Держпраці. Про це ми писали тут.
  6. Ми ще на початку карантину попереджали, що під час карантину Держпраці ретельно вивчає порушення роботодавців для майбутніх перевірок.

***

Читайте також: З 1 вересня Держпраці відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»