• Посилання скопійовано

За недопущення до інспекційних відвідувань роботодавець несе відповідальність, - Держпраці

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні передбачено штраф у розмірі трьох мінзарплат

За недопущення до інспекційних відвідувань роботодавець несе відповідальність, - Держпраці

Інспекторська група Управління Держпраці у Закарпатській області з метою здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин проводила на початку цьогорічного вересня інспекційне відвідування на одній з пилорам Іршавщини. Розповідає Держпраці в Закарпатській області.

Власник підприємства спочатку нібито спокійно відреагував на візит представників контролюючого органу, навіть запросив їх до свого офісу. Скоріш за все, ФОП сподівався, що перевірка за межі офісного приміщення не вийде. Але коли підприємець почув, що головні державні інспектори мають намір пройти на територію пилорами, де хочуть поспілкуватися з персоналом, його поведінка кардинально змінилася. Він категорично заборонив проводити інспекційне відвідування безпосередньо в приміщенні пилорами, де саме й здійснюється виробництво.

На цьому історія не закінчилася. Несподівано ФОП у грубій формі, супроводжуючи свої слова нецензурною лайкою, став вимагати, аби інспектори покинули територію його підприємства. Весь цей процес фахівці Управління Держпраці фіксували, як передбачено чинним законодавством, на відео. Це, звісно, не сподобалося власнику пилорами і неабияк обурило його. Підприємець кілька разів повторив вимогу припинити відеофіксацію, а далі вихопив мобільний телефон з рук головного державного інспектора. Повернути чужу власність погоджувався лише при умові,  що представник контролюючого органу видалить відеозапис.

Інспекторська група була змушена покинути територію пилорами, і тільки тоді телефон повернули власнику. Щоправда, відеозапис спритний ФОП таки видалив.  Фахівцям Управління Держпраці довелося викликати на місце події представників місцевого підрозділу Нацполіції. Правоохоронцям повідомили про те, що відбувалося.  Факт вчинення перешкоди у проведенні інспекційного відвідування документально оформили та зареєстрували відповідне кримінальне провадження.

Уже в приміщенні Іршавського відділу поліції з’ясувалося, що відеозапис, де зафіксовані факти спроби проведення інспекційного відвідування і вчинення підприємцем перешкоди державним чиновникам у його проведенні, був видалений у кошик мобільного пристрою. Тож його успішно відновили. Тепер власнику пилорами доведеться відповідати за вчинене відповідно до вимог законодавства.

Управління Держпраці принагідно нагадує, що відповідальність за вчинення перешкод у проведенні інспекційного відвідування, предметом якого є перевірка належності оформлення трудових відносин, регламентують абзаци 7, 8 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.  Так, юридичні особи та ФОПи, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;
  • недопущення до проведення перевірки з питань належного оформлення трудових відносин, створення перешкод у її проведенні – у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Закарпатській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»