• Посилання скопійовано

Заборона на пластикові пакети: за якими критеріями відбиратимуть на перевірки?

Кабмін визначив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг і визначається періодичність планових перевірок Держпродспоживслужбою

Заборона на пластикові пакети: за якими критеріями відбиратимуть на перевірки?

10 грудня 2021 року набрав чинності Закон №1489, який спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів та обмеження їх розповсюдження. Повна заборона на розповсюдження (платне і безоплатне) поки що не діє. Проте обмеження все ж таки є. Про це  читайте в аналітичній статті від редакції.

За порушення норм Закону №1489 Держпродспоживслужба застосовуватиме до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські штрафи (їх можна переглянути у цій статті).

І ось Кабмін постановою від 20.12.2021 р. № 1347 затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (завантажити).

Такими критеріями є:

  • кількість порушень суб’єктом господарювання вимог законодавства про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
  • види порушень суб’єктом господарювання вимог законодавства про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, виявлені за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду.

Ризики настання негативних наслідків від провадження суб’єктом господарювання господарської діяльності у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, визначено в додатку 1 цієї постанови.

Вичерпний перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження суб’єктом господарювання господарської діяльності у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено в додатку 2 постанови.

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюватиметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;
  • від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;
  • від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктом господарювання вимог законодавства про обмеження обігу пластикових пакетів на території України здійснюватимуться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

У разі коли за результатами планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) протягом останніх шести років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх десяти років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено порушень вимог законодавства про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, наступний плановий захід державного нагляду (контролю) щодо такого суб’єкта господарювання здійснюється не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 раза.

Нагадаємо також, що Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Відповідне рішення було ухвалене 20 грудня на засіданні Уряду. Воно набере чинності 1 лютого 2022 року.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»