• Посилання скопійовано

З 15 лютого діють нові правила оформлення податківцями адмінправопорушень

Мінфін вніс зміни до Інструкції з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення. Ці зміни почали діяти з 15 лютого

З 15 лютого діють нові правила оформлення податківцями адмінправопорушень

Мінфін наказом від 16.12.2021 р. №682 (зареєстрований в Мін'юсті від 31.01.2022 р. за №108/37444) затвердив зміни до Інструкції з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення.

По-перше, тепер вона матиме назву "Інструкція з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення".

По-друге, уточнено, що при складанні Протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права й обов'язки, передбачені статтями 55565963 Конституції України та статтею 268 КУпАП, повідомляється, що справу про адміністративне правопорушення буде розглянуто у строки, визначені статтею 277 КУпАП, про що робиться відмітка у Протоколі.

По-третє, підкориговано процедуру розгляду посадовими особами податкових органів справ про адміністративні правопорушення. Так, розділ III Інструкції доповнено нормою, за якою керівник (заступник керівника або уповноважена посадова особа) податкового органу зобов'язаний з'ясувати:

  • чи було вчинено адміністративне правопорушення,
  • чи винна дана особа в його вчиненні,
  • чи підлягає вона адміністративній відповідальності,
  • чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність,
  • чи заподіяно майнову шкоду,
  • чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу,
  • а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Також прописано, що не допускаються закреслення, виправлення відомостей, що вносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне правопорушення підписано особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. У графах, які не заповнюються при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, ставиться прочерк

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному віснику" №13 від 15 лютого 2022 року. Відповідно нові правила чинні з 15 лютого.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»